Çelik, yeni anayasa, komisyonun mutabakata vardığı şekilde geçerse, asgari ücretle çalışan işçi üzerinden alınan vergi kaldırılacağını ve bu tutarın işçinin maaşına yansıtılacağını vurguladı. Vergilerin asgari ücrete eklenmesi halinde, işçi ücretlerinde 60 TL artış bekleniyor.

3.5 milyar TL’lik kaybı
Asgari ücretten vergi alınmaması halinde Maliye Bakanlığı’nın vergi gelirlerinde 3.5 milyar TL’lik azalma olacak. Maliye’nin bu karara vereceği tepki merak edilirken, Çalışma Bakanı Çelik, Maliye’nin başka bir kaynak bulacağını kaydetti.
İşverenler, ‘Vergiyi biz ödüyoruz, para bizde kalmalı’ derken,  işçi sendikaları ise asgari ücretten vergiyi kaldırma çabalarını yetersiz buluyor.

DİSK: Ücrete ekleneceği net şekilde yazılsın
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Erol Ekici, asgari ücretten kaldırılacak vergi miktarının işçinin ücretine yansıtılması konusunda daha net bir karar alınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Asgari ücretin neti 739, bürütü 940 lira. İşveren, Maliye’ye ödemeyeceği vergileri, çıkarıp işçiye verir mi? Bunun adının konması lazım. Asgari ücretin netinin üstüne, bu vergi kadar para da eklenerek, ‘asgari ücretin neti şu kadar olacak’ diye net olarak yazılmalı.”

TÜRK-İŞ: asgari ücretten yüzde 21 vergi kesiliyor
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu da işçi açısından önemli olanın ele geçen net tutar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Asgari ücretten, gelir vergisi dahil halen yüzde 21.3 oranında kesinti yapılmaktadır. Kesintiler nedeniyle, asgari ücret daha başlangıçta eksik ödenmektedir. Asgari ücret vergi dışı bırakılsa bile, diğer kesintiler nedeniyle asgari ücretin eksik ödenmesi sürecektir. Türkiye’de toplanan gelir vergisinin yaklaşık yarısını ücretli ve maaşlı çalışanlar ödemektedir.”