AVM Ciro Endeksi, 2016 yılı Mayıs ayından yüzde 4,3 arttı.
Alışveriş Merkezler ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Mayıs 2016 döneminde bir önceki yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 4,3’lük bir artışla 196 puana ulaştı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Mayıs 2016’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 oranında arttı ve verimlilik m2 başına 747 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 837 TL, Anadolu’da 687 TL olarak gerçekleşti.
Mayıs ayında kategoriler bazında en yüksek artış yiyecek kategorisinde gerçekleşti
Geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Mayıs döneminde kategoriler bazında endeks yüzde 4’lük bir artış gösterdi. En yüksek ciro artışı ise yiyecek kategorisinde yüzde 12’lik artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında Mayıs 2016’da ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 11, hipermarket kategorisi yüzde 9, giyim kategorisi yüzde 4, AVM’lerdeki diğer* alan ciroları yüzde 2 artış kaydederken teknoloji hipermarket ciroları yüzde 1 oranında düşüş gösterdi. Mayıs 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde bir değişim yaşanmadığı gözlendi.
AVM Endeksi Mayıs 2016 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “2016 yılı yaşanan terör olayları dolayısı ile yaşanan olumsuz süreçler sonrası Mart 2016’da azalan AVM’lerin ciro ve ziyaretçi sayıları, Nisan ayında baharın da başlaması, havaların nitekim ısınması, sezon değişimi ve tüketimde beklenen artışın yaşanmaya başlanması ile tekrar toparlanarak yükselişe geçmişti. Mayıs ayı endeksinde ise Ramazan ayı öncesi dönem olmasının da etkisiyle bir artış görüyoruz ancak bu artış enflasyonun altında bir artış. Endekse aylar itibari ile değil, yıl karşılaştırması açısından bakıldığında Mayıs 2016 AVM endeksi bir önceki yılın aynı dönemi olan Mayıs 2015 ile karşılaştırıldığında, yüzde 4,3 oranında artış kaydedildiğini görüyoruz. En yüksek ciro artışının yüzde 12 artışla yiyecek kategorisinde gerçekleşmesi, son aylarda yaşanan korkuların ve endişelerin hayatın akışının normale döndüğünün göstergesi olarak kabul edilebilir. 2016 yılı yaşanan süreçlerden ve olumsuzluklardan her ne kadar etkilenmiş, durağan seyretmiş olsa da artış kaydetmeye devam ediyor.
Ramazan aylarında gıda perakendesi başta olmak üzere bir miktar ciro artışı yaşanması söz konusu olabilir. Bunda yaz sezonuna girişin de etkisi yaşanacaktır. Ayrıca, turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı günlerin devletin alacağı önlemlerle önüne geçileceği düşüncesindeyim. Nitekim Rusya ve İsrail ile yaşanan normalleşme sürecine giriş adımları sektörün de önünü açacaktır kanısındayım. Sürecin olumlu devam etmesi durumunda, yerli halkın olduğu kadar, yabancı turistin de yapacağı harcamaların önümüzdeki döneme olumlu yansıyacağı inancındayız" dedi.
(İHA)