TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, "İç piyasanın hareketlenmesi, üretimin artması, istihdamın tabana yayılması ve geleceğe dönük yeni girişimcilerin ortaya çıkması adına KOBİ'ler destekleniyor." dedi.

Hacısalihoğlu, TTSO Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezinin desteğiyle TTSO toplantı salonunda düzenlenen "Avrupa Birliği yolunda KOBİ"ler" panelinin açılışında yaptığı konuşmada, sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın KOBİ'lere önem verdiğini belirtti.

İç piyasanın hareketlenmesi, üretimin artması, istihdamın tabana yayılması ve geleceğe dönük yeni girişimcilerin ortaya çıkması adına KOBİ'lerin desteklendiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, "Gelişim, ancak küçük sermayeleri büyütmekle hızlı olur. Girişimciliğin geliştirilmesi de üzerinde durulan en önemli konulardan biridir. KOBİ'lerin aldıkları destekler sayesinde bütün dünyada hızlı bir gelişimi var. Geçmişte bu kadar destek yoktu. Girişimcilik gerçekten devlet tarafından destekleniyor. Hibe destekler ön plana çıkmaktadır, ancak eğitim olmadan girişimci olmak çok zor." diye konuştu.

Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni girişimciler herhangi bir iş fikrine karar vermeden önce bütün dünyayı araştırmalıdır. Seçecekleri iş kollarında özellikle ürün bazında uluslararası fuarları gezmeliler. Düşündükleri ürünün dünyada nasıl üretildiğini ve pazarlandığını araştırmalıdırlar. İş fikri çok çok önemli ama hiçbir zaman şu takıntıya kapılmamak lazım. 'Arkadaşım hangi işten kar etmişse ben de onu yapayım'. Yeni fikirler bulmak gerekli. Özellikle gelişen teknolojiyi takip etmek suretiyle genç neslin tüketim alışkanlıkları mercek altına alınmalıdır. Girişimciler teknolojik ürünlerin üretimi konusuna dikkatlerini vermeliler."

Açılış konuşmalarının ardından Besim Ogelman tarafından ''İş Fikrinin 7 adımı'' konulu sunum yapıldı.

Ogelman, kriz durumlarında yapılması gerekenlerden, iş fikrinin bulunması ve geliştirilmesine kadar adımları katılımcılara anlattı.

Etkinliğin ikinci bölümünde de "Hibe Fırsatları ile Çıkış Yolu Bulan KOBİ" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu başkanlığındaki panelde, DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan, Trabzon KOSGEB Merkezi KOBİ Uzmanı Kemal Çakar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mustafa Kazaz, İŞKUR Trabzon İl Müdürlüğü Şube Müdürü Zeynep Özkan ve KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Başkanı Doç. Dr. Hamdullah Çuvalcı, katılımcılara KOBİ'lere yönelik hibe, teşvik ve iş birlikleri alanında bilgi vererek, soruları yanıtladı.

Programın ardından ise TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren ve TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu tarafından panelistlere plaket verdi.