TRABZON (AA) - Avrupa Trabzon Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Salih Altınışık, "Almanya'daki Trabzonlu iş adamlarımızın yıllık cirosu 500 milyon avroya tekabül ediyor." dedi.

Altınışık, beraberindeki heyetle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TTSO) Suat Hacısalihoğlu'nu ziyaret ederek, bölgedeki yatırım olanaklarıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Altınışık, ziyarette yaptığı konuşmada, Avrupa'da 4,5 milyon Türk'ün yaşadığını, bunların 3 milyonunun Almanya'da olduğunu belirtti.

Ekonomik olarak da büyük bir güce sahip olduklarını dile getiren Altınışık, şunları kaydetti:

"Almanya'da 400 bine yakın istihdam sağlıyorlar. 10 milyar avroluk bir öz sermayeye sahipler ve 37 milyar avroluk bir ciroyu yönetiyorlar. Bunlar gerçekten ciddi rakamlar. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre özellikle Batı Avrupa'da 250 bin Trabzon kökenli vatandaşımız yaşıyor. Almanya'daki Trabzonlu iş adamlarımızın yıllık cirosu 500 milyon avroya tekabül ediyor. Kentteki diğer kurumlarla sürekli irtibat halinde olarak, Avrupa'daki Türk ve yabancı iş adamlarıyla yatırım fonlarını bölgeye yatırım konusunda ikna etmek için çalışacağız."

Altınışık, geçen yıl Dortmund'ta "Trabzon Günleri" düzenleyerek, kentin tanıtımı konusunda büyük bir adım attıklarını ifade ederek, bu tür etkinliklerin süreceğini ve Avrupa'daki diğer fuar ve etkinliklerde Trabzon'un tanıtımı için gereken desteği vereceklerini söyledi.

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu ise bölgede yatırım olanaklarının çok fazla olduğunu ifade ederek, Avrupa'daki Türk ve özellikle Trabzonlu iş adamlarına bu olanakları iyi anlatmak gerektiğine işaret etti.

Oda ve dernek arasında sağlıklı bilgi akışı kurarak yatırım olanaklarının Avrupa'daki iş adamları arasında iyi anlaşılmasının sağlanmasını isteyen Hacısalihoğlu, "Fikir ve proje var ancak Trabzon'da sermaye sıkıntısı bulunuyor. Bu anlamda finans sağlanması, projelerin devam etmesi konusunda çok önemli." dedi.

Hacısalihoğlu, Trabzon'da ve bölgede özellikle enerji ve turizm alanlarında yatırımlar ve işbirlikleri yapılabileceğine dikkati çekerek, "Avrupa'daki firmaların çeşitli toplantılarını bölgemize yönlendirebilirsiniz. Konaklama imkanlarımız var. Kongre ve buna bağlı olarak açılacak ihtisas fuarlarıyla ciddi bir turizm hareketi yaratılabilir. Ayrıca kruvaziyer, sağlık, eko turizm ve kayak turizmi konularında ilerleme kaydetmek için büyük projelerimiz var. Bu konuda her türlü desteği bekliyoruz." diye konuştu.