S&P yayımladığı raporda, Avrupa’da ılımlı durgunluğun yılın üçüncü çeyreğine kadar süreceğini ancak yıl sonuna doğru ya da 2013 yılı başında resesyondan çıkmasının öngörüldüğünü belirtti.

S&P’nin Avrupa Başekonomisti Jean-Michel Six, bölgenin çekirdek ülkelerinin büyümeye geri dönüşte öncülük edeceğini ifade ederek, Almanya ve Avro Bölgesi’nin diğer çekirdek kuzey ülkelerinin gayri safi yurtiçi hasılalarında (GSYH) bu yıl cansız büyüme beklendiğine, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi güney ülkelerinin ise gerçek bir resesyonla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti.

Kuruluş, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2 kez düzenlediği uzun vadeli refinansman operasyonlarının etkilerinin memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, bu operasyonların yatırımcı güveninin canlanmasına katkı sağladığını vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası, ilki 21 Aralık’ta ikincisi 29 Şubat’ta olmak üzere düzenlediği Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında Avro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeyle yaklaşık 1 trilyon avro tutarında kredi imkanı sağlamıştı.