AVUSTURYA BÜYÜKELÇİSİ LAN BİGGS TRABZON İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI


TTSO, Avustralya Türkiye Büyük Elçisi Lan Biggs Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaretti. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından karşılandı. Yapılan görüşmede Büyükelçi Biggs, Avustralya’nın 23 milyon nüfusa sahip olduğunu ve 6 milyonu vatandaşının sürekli seyahat ettiğini ifade ederek, “ Kesinlikle Trabzon’u daha çok ziyaret etmesi için ülkemdeki vatandaşlarımı cesaretlendireceğim. ”dedi.

TRABZON ÇOK ÖNEMLİ

Büyükelçi Lan Biggs ulaşım ve enerji geçişinde Trabzon ve limanından çok etkilendiğini ifade ettiği görüşmede, “Özellikle burası Gürcistan ve Azerbaycan ticareti için çok önemli bir şehir. Avusturalya ile nasıl ticaret olabilir, bunu size sormaya geldim? “ şeklinde konuştu.

AVUSTURALYA'DA KARADENİZLİ ÇOK

Avustralya’da yaşayan 150 bin civarında Türk ve bunlar arasında Karadenizlilerinde bulunduğunu anımsatarak ülkesinin özellikle yükseköğrenim için tercih edildiğini dile getirdi. Ve bu kapsamda 3 bin Türk öğrenci bulunduğunu aktardı.  Avustralya’da her 4 öğrenciden birinin yabancı olduğunu, dünyadaki 200 en başarılı üniversite arasında 8 üniversitelerinin bulunduğunu bildirdi.

TURİST SAYISI ARTIYOR

Türkiye’yi turist olarak ziyaret eden Avustralyalı vatandaşların hızlı bir artış gösterdiğini, bir yılda 2 milyona ulaştığını kaydeden Büyükelçi Biggs şöyle konuştu: “ Trabzon eski bir Bizans başkenti olarak biliniyor. Tarihi, futbolu ve balığı özellikle hamsisi ile meşhur. Avustralya ekonomisi dünyanın en iyilerinden biri durumundadır. 23 milyon nüfusumuzun yüzde 25’i olan 6 milyon sürekli seyahat halindedir. Avustralyalıları kesinlikle Trabzon’u ziyaret etmeleri için cesaretlendireceğim.”


Avustralya Türkiye Büyükelçisi Bigss Türkiye’nin çeşitli bölgeleri ile ekonomik ve ticari ilişkileri bulunduğunu kaydetti. Bunların başında madencilik, denizcilik ve hayvancılık sektörlerinin geldiğini vurguladı. Trabzon ile de ticari ve ekonomik temaslarda bulunmak istediklerini ifade ederek “ Ülkemdeki ileri düzeyde bulunan madencilik firmalarını Trabzon’a gönderebilirim. Aynı şekilde çevreye duyarlı enerji üretimi sağlayan tesislerin mühendislerini değişim kapsamında buraya gelebilirler.” şeklinde konuştu.

Avustralya Türkiye Büyükelçisi Bigss TTSO yetkililerinden Trabzon ekonomisi hakkında bilgi aldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman konuk Avustralya Büyükelçisi Lan Biggs’e Trabzon’un tarihi hakkinde bilgi verdi.  TTSO’nun  1884 yılında kurulduğunu anımsatarak  halen 7 bin üye, 35 meslek komitesi ve 49 personel ile çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

KAHRAMAN TRABZON'U ANLATTI

TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman şöyle konuştu: “Trabzon’dan günümüzde 113 ülkeye yılda bir milyar doları aşkın ihracat gerçekleştiriliyor. Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan iller sıralamasında  Trabzon on altıncı sıradadır.. Fındık ve çay üretimi Türkiye ve dünya ihtiyacını karşılayan bölgemizdeki en stratejik ürünlerimizdir. Bunun yanında çok başarılı olduğumuz sanayi yatırımlarımız bulunmaktadır. Bunlar arasında üretimlerinin yüzde yüzünü yurt dışına ihraç eden, otomotiv yan sanayi alanında faaliyette bulunan döküm fabrikamız mevcuttur. Çimento fabrikası da komşu pazarların ihtiyacını karşılamaktadır. ”dedi.

Coşkun Kahraman Trabzon’da geliştirilmeyle çalışılan sektörler hakkında da Avustralya Büyükelçisini bilgilendirdi. Türkiye’nin en büyük gemi tersanesinin Trabzon’da kurulduğunu, yine  kış turizmi için kayak merkezinin gerçekleştirilmekte olduğunu ifade ederek, son yıllarda Trabzon ve komşu illerde yatırım aşması devam etmekte olan hidro elektrik tesislerinin bulunduğunu  bildirdi.

Kahraman, Trabzon’un takı ve mücevher işlenmesi sektöründe başarılı olduğunu, altın ve gümüş olmak üzere hasır örme, telkâri ve kazazlık sanatının ileri düzeyde olduğunu bildirdi. Üretilen ürünlerin yurt dışına da önemli bir oranda ihracının sağlandığını sözlerine ekledi.

ÇELEBİ DESTEK İSTEDİ

TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Erkut Çelebi’de özellikle Trabzon ve civar illerin maden yatakları bakımından oldukça zengin olduğunu bakır, çinko, altın ve mermer rezervlerine işlenerek yurt dışına ihraç edildiğini aktardı. Bölgede çıkarılan madenlerin zenginleştirilmesi çalışmalarına Avustralya’nın destek verebileceğini, bilgi ve teknoloji aktarımı desteğinde bulunulabileceğini vurguladı.