Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 46 yıllık 657 sayılı devlet memurları kanununda yapılacak değişiklik hakkında bilgi verdi.

3 milyon memurdan daha fazla verim almaya çalışacaklarını belirten Çelik, değişikliğin ilk aşamasında rotasyonların olduğunu ifade ederek;

" Mevcut yasa, bölgeler arası hizmet farklılıkları doğuruyor. Ayrıca bir diğer sorun da üst düzey bürokraside. Mesela ben bakan olarak, istediğim genel müdür veya müsteşarla çalışamayacak mıyım? Ama yerini değiştirdiğimiz bürokrat mahkemeye gidip eski görevine dönebiliyor" dedi.

Az Çalışana Az Maaş
Memurların performansına değinen Çelik, ikinci en önemli sorunun verimlilik' olduğunu vurguladı.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi siz kamu çalışanısınız diyelim ve nasıl olsa devlete kapağı attık anlayışındasınız. 25 yılınız da garanti olduğu için suya sabuna hiç dokunmadan idare edelim düşüncesindesiniz. Oysa biz devleti batırmak için değil var etmek için varız. Nasıl ki özel sektör verimliliği esas alıyorsa kamuda da verimliliği esas almalıyız. O halde biz verimliliği esas alan bir sistemin çalışmasını yapıyoruz. İşte öyle bir sistem getireceğiz ki çok üretene çok maaş, üretmeyene de düşük maaş alsın istiyoruz."

Verimli Kamu Çalışanlarından Oluşan Yapı Kuracağız
Mevcut sistemin bunu mümkün kılmadığına işaret eden Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Verimli kamu çalışanlarından oluşan bir yapı kuracağız. Verimli personelle verimsiz personel arasında bir fark getireceğiz. Soruyorum size. Bir personel, 8 saat boyunca nefes almadan çalışacak, bir diğeri de oturarak aynı maaşı alacak. Bu işten ne anladık biz?"