Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF'nin internet sayfasındaki açılış konuşmasında, küresel krizin atlatılması için ''zorluğa katlanma konusunda siyasi irade eksikliği'' gösterildiğini ifade etti.

Babacan, dünyada değişim sürerken, Türk ekonomisinin dirençli olduğunu kanıtladığını; yalın makroekonomik önermelerin üzerine inşa edilen başarması güç bir büyümeyi yakaladığını belirtti.

Tuzağa Düşmedik

''Dünyada çok sayıda siyasi liderin mali canlandırma programlarını ilan ettiği 2009 yılında, 'daha fazla hükümet harcaması ve müdahalesi' yönündeki popüler taleplere yanıt verme tuzağına düşmedik'' diyen Babacan, farklı ve siyasi açıdan zor bir yolu izleyip, mali düzenleme programını uyguladıklarını anlattı.

Krizden Çıkış Yolu

Babacan, sorunların çözümünün basit olmadığını ancak bunun zorlukların giderilmesinin de imkânsız olduğu anlamına gelmediğini belirtti.

''Krizden çıkış yolu basiret, ileriye dönük ve uzun vadeli politikaların yanı sıra zamanında müdahaleyle mümkündür'' diyen Babacan, bu bakımdan siyasi liderlerin zaman kaybetmeden sorumluluğu üstüne alarak gelecek nesiller için gerekenleri yapması gerekliliğinin altını çizdi.

Babacan, kriz döneminde birçok ekonominin bankacılık sektörü ciddi sorunlarla karşı karşıyayken, Türkiye'nin bankacılık sektörüne müdahale etmesine gerek duymayan tek OECD üyesi ülke olduğuna dikkati çekti.

Büyük Ekonomilerin Lüksleri Yok

Tokyo'da bir televizyon kanalının sorularını da yanıtlayan Babacan, gelişmiş ülkelerin güvenilir orta vadeli programlar açıklaması gerektiğini belirterek, ''Özellikle büyük ekonomilerin öngörülemez olma gibi lüksleri yok'' dedi.

Babacan, ''Son 5 yıldır şunu herkes gördü ki sadece maliye politikası ile sadece para politikası ile büyüme olmuyor. Belli iç tutarlılığı olan ekonomik programlar ortaya koymak lazım. Bu programları da samimi bir şekilde uygulamak lazım'' diye konuştu.

Ameliyatı Hükümetler Yapar

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) elindeki hemen hemen tek enstrümanın para basmak olduğunu ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

''Fed'in yapacağı başka bir şey yok. Merkez bankalarının çok sınırlı enstrümanları var. Bu enstrümanları da belli bir yönde kullanabiliyorlar. Bir bakıma kısa vadeli ağrı kesici ama asıl ameliyatı yapması gereken hükümetlerin kendisi.''