Soylu, KKTC'li mevkidaşı Hamza Ersan Saner ile makamında bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakanlık arasında çalışma, sosyal güvenlik ve istihdam alanlarında işbirliği protokolü imzalandı.
Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki imza töreninde konuşan BakanSoylu, geçmişe dayalı dostluklarının olduğunu belirttiği  Saner ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 İki ülke arasında derin tarihi ve kültürel bağların olduğunu belirtenSoylu, Türkiye ve KKTC arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri daha yüksek seviyelere taşımak ve sağlam zemine oturtmanın en önemli önceliklerinden olduğunu bildirdi.
KKTC'nin kalkınma yolunda ulaştığı seviyeyi iftihar edici olarak nitelendiren Soylu, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğine inandığını aktardı. Soylu, "Bugün imzalayacağımız işbirliği anlaşması ilişkimizi daha da güçlendirecek, derinleştirecek ve karşılıklı çok daha verimli bir hale getirecektir." diye konuştu. 
KKTC'de ilgili Bakanlıkta atılan adımları takdirle karşıladıklarını vurgulayan Bakan Soylu, bu süreçteki bilgi birikimi, tecrübeleri ve elde edilen deneyimleri KKTC ile paylaşmanın da ayrıca bir iftihar meselesi olduğunu söyledi.
İşbirliği anlaşmasından büyük bir heyecan duyduğunu dile getirenSoylu, yeni Türkiye yolunda yapılan icraatleri de anımsattı. 
Üçüncü köprünün açılışının yapılacağını hatırlatan Soylu, "Birçok şeyle karşı karşıya kalıyoruz ama yolculuğumuza devam ediyoruz. Moralimizi bozamıyorlar, birçok meseleyle karşı karşıya kalıyoruz içeriden ve dışarıdan, istikametimizi saptıramıyorlar ve en önemlisi özgüvenimizi zedeleyemiyorlar." değerlendirmesinde bulundu. 
Bakan Soylu, KKTC ile Türkiye arasındaki su projesinin en önemli çalışmalardan olduğunu vurgulayarak, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bireysel emeklilik sistemi dahil olmak üzere birçok önemli reformun altına imza atıldığını hatırlattı. 
 Soylu, yapısal alanda da en önemli reformlardan sosyal güvenlik sistemi ve çalışma hayatında vatandaş memnuniyetinde yaşanan artışa da dikkati çekerek, sosyal güvenlik sistemini yapıp, bir noktada bırakmadıklarını, aksine her geçen gün bir adım daha ileri götürülmesi için büyük bir çalışması içerisinde olduklarını belirtti.
Yaklaşık 16 yıldır sürekli bir ivmeyle yükselttikleri bir süreçten geçtiklerini anlatan Bakan Soylu, şöyle konuştu:
"Biz bu süreci canımızın bir parçası olan KKTC ile en üst seviyede paylaşmak istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumunda elde ettiğimiz tecrübeleri gerek bilişimde, gerek emeklilikte, gerekse sigorta primlerinde neler yaptığımızı, aktüerya dengelerimizi ve gelecek projeksiyonumuzu nasıl oluşturmaya çalıştığımızı, özellikle vatandaşlarla bir araya geldiğimiz hizmet merkezlerinde neler gerekleştirdiğimizi ve buradaki alt yapıları nasıl oluşturduğumuzu, tüm sistemin tamamında sağlık, emeklilik ve bu hizmet organizasyonu nasıl gerçekleştirdiğimizi bire bir paylaşmak istiyoruz. Bunu sağladığımızda da inanıyorum ki KKTC dünyada kendi ölçeğinde sosyal güvenlik sisteminde ve çalışma hayatında numune bir yapı oluşturacaktır. Başta ifade ettiğin heyecan cümlesi bundan kaynaklanmaktadır. Bunu birlikte gerçekleştirdirmek durumundayız."
Bakan Soylu, hükümetin gücünün arkalarında olduğunu ifade ederek, hiçbir şeyden kaçınmayacakları taahhüdünde bulundu. 
Bugüne kadar gerçekleştirdikleri, sağlık, iş gücü ve iş birliği anlaşmaları çerçevesinde hızlı adımlar atılması gerektiğini belirtenSoylu, hep birlikte gayret ederek, başarılı olabileceklerini anlattı. 
Bakan Soylu, 11 Ağustos 2016'da KKTC, Bakanlar Kurulunca kabul edilen çalışma ve muhaceret affı hakkındaki kararnameyle getirilen KKTC'de ziyaretçi izni, ikamet, çalışma veya iş kurma izniyle gelen kaçak durumda bulunan kişilerin affedilmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, teşekkür etti. 
Soylu, "İşbirliği anlaşmasının iki ülke arasında özellikle hem çalışma hem sosyal güvenlik hem de istihdam alanında iyi bir başlangıç olacağını ve bugüne kadar bazen akamete uğramış çeşitli vesilelerle önümüzde duran birçok meselenin çözümünde rol oynayacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 
- "Türkiye Cumhuriyeti'nin acısı bizim için daha büyük acıdır"
KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner de görüşmeden duydukları memnuniyeti aktararak, "Kalkışmadan sonra hükümetinizin ve tabii ki sizlerin ortaya koyduğu kararlılığın tüm dünya tarafından takdir edilmesi gerektiğine olan inancımı belirtiyorum. Demokrasiyle yönetilen ülkelerde halkın seçtiklerinin ancak halkın takdiriyle görevden alınması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin acısının kendileri için daha büyük acı kaynağı olduğunu dile getiren Saner, "Sizin almış olduğunuz bu terör örgütü kararını ilk bakanlık kurulunda biz de terör örgütü ilan ederek, sizlerin bu yoldaki duruşunuza katkı koyduğumuza inancımı ifade etmek istiyorum." dedi. 
Türkiye'nin sosyal güvenlik alanında dünyaya örnek olacak tecrübeleri olduğunu belirten Saner, "Bugün iki ülke arasındaki bu protokolle anavatanın tecrübelerinden ne kadar faydalanabilirsek, ülkemizde o kadar doğru işler yapma yolunda ciddi adımlarla ilerleriz. Bu imzalayacağımız protokol ne benim ne de Sayın Bakanın imzalayacağı ilk protokol değildir, son da olmayacaktır. Burada ortak bir hedefimiz var. İnsanımıza daha doğruyu, daha güzeli ve en iyiyi götürme adına sosyal güvenlik alanında ortak olarak yapacağımız bu çalışma, en iyi tecrübeleri paylaşabilmeyi içerecektir." ifadelerini kullandı.