Ekonomi Bakanlığı, ABD menşeli pamuk ithalatında alınan damping önlemine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğunun tespit edildiği belirtildi.
ABD menşeli pamuk ithalatında alınan damping önlemine ilişkin Ekonomi Bakanlığı yazılı basın açıklaması yaptı. Soruşturmanın ve soruşturma sonucunda alınan önlem kararının bazı basın organlarında yer aldığı üzere ABD tarafından Türkiye menşeli ürünlere yönelik yürürlüğe koyulan önlem kararları ile bir ilişkisi bulunmadığının kaydedildiği açıklama şöyle:
“Bilindiği üzere, 18/10/2014 tarihli ve 29149 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2014/33 sayılı Tebliğ ile ABD menşeli pamuk ithalatına yönelik başlatılan damping soruşturması, 17/04/2016 tarihli ve 29687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2016/7 sayılı Tebliğ ile tamamlanmıştır. Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda, ABD menşeli pamuk ithalatında, zararı ortadan kaldıracak daha az oranlı bir önlem uygulanması uygun görülerek CIF bedelin yüzde 3’ü oranında dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe konulmuştur. Dünya Ticaret Örgütü Anti-Damping Anlaşması ile uyumlu İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat çerçevesinde yapılan incelemeler sonucunda bir ürünün ithalatında damping, zarar ve illiyet bağına ilişkin şartların tespit edilmesi halinde damping soruşturmaları açılmaktadır. Açılan soruşturmalar mevzuatta öngörülen süreler ve koşullar çerçevesinde Bakanlığımızca sonuçlandırılmakta olup, soruşturma sonucunda dampingli ithalatın yerli üretim dalında zarara sebebiyet verdiğinin tespit edilmesi halinde soruşturma konusu ürüne yönelik önlem alınabilmektedir. Soruşturmalar kapsamında, tüm ilgili tarafların şeffaflık ve savunma hakları mevzuat çerçevesinde karşılanarak tarafların Bakanlığa iletmiş olduğu bilgilerin teyit edilmesini teminen yerinde doğrulama soruşturmaları gerçekleştirilmekte, taraflara yazılı ve sözlü olarak görüşlerini bildirme hakkı sunulmakta ve soruşturma tamamen şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Bu çerçevede, ABD menşeli pamuk ithalatında açılan damping soruşturması da, gerek ülkemizin gerekse ABD’nin de tarafı olduğu Dünya Ticaret Örgütü kuralları ve kaideleri çerçevesinde haksız rekabetin önlenmesi amacıyla yürütülen tamamen teknik bir uygulamadır”.
(İHA)