Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER)'nde 'Bankacılık Sektörünün Genel Görünümü ve Ekonomiye Etkileri' konulu bir seminer veren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, vatandaşları yakından ilgilendiren kredi kartları konusunda açıklamalarda bulundu.


Bankaların kredi kartları konusundaki tavrına da değinen BDDK Başkanı Bilgin şöyle konuştu: "Kredi kartının teminat sorunu var. Kredi kartı riskli bir enstrüman, batık oranı bir ara yüzde 10'a çıktı, şimdi 5.9. Bankalar bu 5.9 maliyetini bizden çıkartıyor. Banka için kredi kartını düzenli ödeyen bir müşteri iyi bir müşteri değil. Bankalar kredi kartı borcunu düzenli ödeyen vatandaştan hiçbir şey kazanmıyor. Kredi kartının basımından dağıtımına çok fazla maliyeti var. Şöyle bir varsayımda bulunalım. Türkiye'deki herkes kredi kartını düzenli ödesin, bankalar bir ay sonra kredi kartını iptal eder. Bankalar kazanamadığı bir işi niye yapsın? Batık oranı 5.94 yaklaşık 2 milyon kişi. Bankalar bu 2 milyon kişinin riskini bize yıkmış durumda. Kredi kartının faizini batık oranına göre belirliyorlar. Riskli bir enstrüman olduğu için faizleri haklı olarak bu orana göre belirliyorlar."

TEK LİMİT HAYIRLI İŞ
Başkan Bilgin kredi kartlarında uygulanması planlanan tek limitle ilgili düzenleme konusuna da değindi. Bilgin düzenlemeyi şöyle özetledi: Bir insanın geliri ne kadarsa gelirinin 3 ya da 4 katı bir limiti olsun. O limitte ister 10-20 kart, isterse bir kartı olsun. Şimdi sorun şu: Vatandaşın geliri 2 bin lira, cebinde 5 bin lira limitli 3-4 kart var. Tek limit uygulamasını yapabilecek sisteme sahibiz. Buradan yola çıkarak bu sistemi biz kurgulayabiliriz, bunun için kanun değişmesi gerekiyor. Bu sistemi bankalar pek istemiyor, yapacak bir şey yok, ama bence tek limit hayırlı bir iş olur."

GAZETE HABERTÜRK/ANKARA