BAYBURT (AA) - Karadeniz Bölgesi'nin "tahıl ambarı" olarak bilinen Bayburt'ta, çiftçiler hububat hasadına başladı.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, AA muhabirine, il genelinde bu yıl yaklaşık 50 bin hektar alanda hububat üretimi yapıldığını söyledi.

Kentteki buğday ve arpa ekili alanlarda hasadın 80 civarında biçerdöverle yapıldığını belirten Yıldırımtepe, 15 gün içinde ürünlerin toplanacağını dile getirdi.

Yıldırımtepe, Bayburt'ta ağustos ayının ilk haftasında iki köyde etkili olan dolunun, ekinlere zarar verdiğini, bunun dışında il genelinde verimin iyi olduğunu ifade ederek, "5 Ağustos'ta etkili olan dolu, lokal bölgemizde yüzde yüz zarar oluşturdu. Bunun dışındaki bölgede rekoltenin, diğer yıllara göre biraz daha yüksek olmasını bekliyoruz. dedi.

Çiftçilerin ürünlerinin düşük fiyata satışını önleyebilmek için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bayburt'ta alım yapacağını anlatan Yıldırımtepe, şunları kaydetti:

"Biz her yıl bir ay süreyle burada TMO'ya ait ofis açtırıyoruz. Yarın itibarıyla bu ofis açılacak. Buğdayda rakam ton başına 886 lira ama arpa, tritikale, çavdar gibi ürünlerde ofis bu sene alım fiyatı açıklamadı. Arpa, tritikale ve çavdar fiyatının düşük olacağını tahmin ediyorum. Üreticilerimiz bu ürünlerini şubat, mart aylarında daha yüksek fiyata pazarlayabilir, bu nedenle bu tip ürünlerini stoklamaları öneriyorum."

Bol ve bereketli bir hasat dönemi dileğinde bulunan Yıldırımtepe, "Yine çiftçilerin ürünlerini satmakta acele etmemelerini, özellikle arpa, tritikale ve çavdar gibi ürünlerini ya kendi hayvanlarına yedirerek değerlendirmelerini ya da stok yapıp mart veya şubat aylarında tekrar pazara sürmelerini öneriyorum." şeklinde konuştu.