Topbaş, hasattan önce yaptığı konuşmada, çiftçilerin böğürtlene olan ilgisinin giderek arttığını belirterek, "İlimizde böğürtlen tarımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. İnsan sağlığı açısından birçok faydası bulunan böğürtlenin taze olarak tüketilebileceği gibi farklı şekillerde de değerlendirilebilmektedir. İstenirse derin dondurucuda muhafaza edilerek uzun süre farklı kullanımlar için hazır tutulabilmektedir. Reçeli, marmeladı ve kompostosu sevilerek tüketilmektedir. Böğürtlen meyveleri pasta endüstrisinin aranan meyvelerindendir. Ayrıca şekerleme ve meyve suyu endüstrisinde geniş bir kullanım alanı mevcuttur" dedi.

Trabzon'da böğürtlen hasadının başladığını, genel olarak Temmuz'dan Eylül ayına kadar devam eden hasat için sabahın erken saatlerinin tercih edilmesini, meyvelerin olgunlaştıkça haftada 2-3 kez hasat yapılacağını ifade eden Topbaş, şunları söyledi:

"Oldukça hassas bir yapıya sahip olması nedeniyle kısa zamanda bozulabilen, dolayısıyla hızlı tüketilmesi gereken bir meyve türü olan böğürtlenin hasadında, ambalajlanmasında ve taşınmasında çok titiz davranılması gerekir. Böğürtlenden bol ve kaliteli ürün elde etmek için önemli uygulamalardan birisi de budama işlemidir. Yaz budamasında Haziran ayı içerisinde ince zayıf dallar kesilerek her taçta 4-5 ana dalın büyümesi sağlanmalıdır. Kış budamasında ise gelişmesi en iyi olan 4-5 yeni dal seçilerek diğer bütün dallar budama ile çıkarılmalıdır."