Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni Orta Vadeli Plan (OVP) hedefleriyle ilgili, "Bu yıl büyüme yüzde 3.2’den daha iyi olacak. Enflasyonla ilgili de iyi bir trend yakaladık. İnşallah yeni OVP’deki hedeflerin çok üzerinde rakamlara ulaştığımızı göreceğiz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bloomberg HT’nin canlı yayınına katıldı. Bakan Zeybekci, yeni Orta Vadeli Plan (OVP) hedeflerini değerlendirerek, "Ayakları yere sağlam basan, gelecekle ilgili minimum hedefler belirledik. Mesela bu yıl büyüme yüzde 3.2’den daha iyi olacak. Enflasyonla ilgili de iyi bir trend yakaladık. İnşallah yeni OVP’deki hedeflerin çok üzerinde rakamlara ulaştığımızı göreceğiz" dedi.
Özel sektör yatırımlarının şu anda istenen seviyede olmadığını söyleyen Zeybekci, gerçek büyümenin üretime, ihracata, özel sektör yatırımlarına dayanmasını istediklerini belirterek, bunların da reformların hangi alanda olacağının göstergeleri olduğunu kamunun masraflarını aşağı çekmek de en önemli reformlarımızdan birinin olacağını söyledi.

“BU DEĞERLENDİRMELER ÖNEMLİDİR AMA BİZİM İÇİN ESAS TEŞKİL ETMİYOR”
Zeybekci tarımda fiyatların aşırı yükselmesinin önüne geçmek için gereken her şeyin yapılacağını belirterek, "Gıda Komitesi’nin bu anlamda etkin çalışmaları var. Üretimden tüketime giden ekstra maliyetleri sağlayan etkenleri ortadan kaldıran, üreticinin eline geçen paraya dokunmadan aradaki maliyeti mümkün olduğunca aşağı çekerek stoklamaların önüne geçerek tedbirler alıyoruz. Gıdada vatandaşın ucuz ve sağlıklı tüketimi için etkin tedbirler almaktan kaçınmayacağız. Piyasada spekülatif veya mevsimsel zorluklardan kaynaklanan fiyatların bir anda yukarı çıkmasının önüne geçmek için tüm enstrümanları kullanacağız" ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu çekmesini ’talihsiz’ bir değerlendirme olarak gördüğünü söyleyerek, "Bunun Fitch üzerinde de baskı oluşturduğunu kabul ediyorum. Dünyada yatırım yapılabilir not almış ülkelere baktığımızda Türkiye’nin yatırım yapılabilir 2-3 seviye üstünde olması gereken ekonomik yapısı var. Enflasyon düşüyor, büyüme istediğimiz seviyede devam ediyor, bütçe açığı fazla vermeye devam ediyor. Cari açığımız, dış ticaret açığımız azalmaya devam ediyor. Bu başarıların kutlanması gerekirken bunu Türk ekonomisi için haksızlık olarak görüyorum. Bu değerlendirmeler önemlidir ama bizim için esas teşkil etmiyor" dedi.
(İHA)