İSTANBUL (AA) - Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Çanakkale’nin “akıllı şehir” vizyonuna katkı vermek amacıyla "Aklım Fikrim Çanakkale" projesi için iş birliği anlaşması imzaladı.

Kale Grubundan yapılan açıklamaya göre, Çanakkale’nin Çan ilçesinde doğup bu yıl 60’ıncı yılını kutlayan Kale Grubu, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesi için çalışan Türkiye Bilişim Vakfı ile, Çanakkale’nin “akıllı şehir” vizyonuna katkı vermek üzere iş birliğine gidiyor. “Çanakkale ile Akıllı Geleceğe” sloganıyla yürütülecek Aklım Fikrim Çanakkale projesi için taraflar arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

Proje, İstanbul-İzmir aksında kalan ve adına altın çember denilen bölgenin kalbinde yer alan Çanakkale’nin “akıllı şehir” olma yolunda atması gereken adımları, tüm yerel paydaşlarla birlikte belirlemeyi ve ortaya bir yol haritası çıkarmayı amaçlıyor. Projenin saha ve raporlama çalışmalarını, bu alanda yetkinliği ile tanınan Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü yapacak.

Proje kapsamında ilk aşama olarak Çanakkale'nin “akıllı şehir” kriterlerine göre mevcut durumu tespit edilecek. İkinci fazda yerel paydaşların desteği ile ihtiyaçlar ve öncelikler belirlenecek. Çalışma sonucu ortaya çıkacak akıllı şehir vizyonu, uygulama için kamuoyu ve karar vericilerle paylaşılacak. Projeyle Çanakkale’nin yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine teknoloji aracılığı ile katkıda bulunarak rekabet gücünü yükseltebilmek ve “akıllı şehir” kavramının farkındalığını artırmak yoluyla, Çanakkale’nin akıllı şehre dönüşümünün hızlandırılmasına ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Çan’da filizlenip yeryüzüne yayılan Kale Grubunun, bu projeleri doğduğu şehre vefa borcunu ödemek için bir görev saydığını söyledi.

Bugüne kadar "Piri Reis Sergisi"nden "Çanakkale’nin Evlatları"na kadar şehrin ruhunu yansıtan pek çok projeyi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Okyay, "Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte bu şehir daha ulaşılabilir bir cazibe merkezine dönüşecek. Bu dönüşümün, şehrin hayat standardını yükseltecek bir ortak akılla gerçekleşmesi çok önemli. Eğer bunu başarabilirsek Çanakkale, hayal ettiğimiz gibi, tüm dünyanın odağındaki bir barış şehri haline gelebilir. Bu nedenle Çanakkale’nin akıllı şehir vizyonuna katkı vermeyi çok önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da Türkiye'de il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranının yüzde 92'yi aştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün dünya nüfusunun yarıdan biraz fazlası şehirlerde yaşıyor. 300 büyük şehir, dünyadaki zenginliğin yarısını yaratıyor. Sadece bu kadar veri dahi, şehirlerin nasıl bir kapasite sorunuyla karşı karşıya olduğunu göstermeye yeter. Nüfus artışı, bununla oluşan hizmet talebi artışı, yerel yönetimlerin hizmet arzının yetmemesi, hükümetlerin mali kaynaklarının zorlanması, günümüzün çözüm bekleyen bir gerçeği.

Bu çözüm, şehirleri akıllı yapmakla sağlanabilir. Yerel yönetimler, sınırlı kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmak için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yaparak, bu yatırımların sonucunda tasarruf sağlayarak, sundukları hizmetin kalitesini yükseltebilir, yenilikçilikle, sürdürülebilir gelişime yatırım yapabilir. Dünyanın başarılı örneklerine Çanakkale de katılabilir."