RİZE (AA) - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2015 yılında toplamda 677 bin 330 ton çay aldıklarını, bu rakamın son 10-15 yılın rekoru olduğunu söyledi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR brifing salonunda düzenlendiği basın toplantısında, ÇAYKUR'un "Çay Keyfi" Projesi ile Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk'ta Türk çayı tanıtımını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bölgede kahve alışkanlığının yüksek olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, "Çay içmeye yeni yeni başladılar. Çay içme alışkanlığı bölgede artıyor. Bizimde çalışmalarımız devam edecek. Sadece sıcak çayda değil soğuk çayda önemli bir pazar. Soğuk çay satışımız Balkanlarda güzel gidiyor" dedi.

Sütlüoğu, ÇAYKUR'un 205 bin yaş çay üreticisinden 45 yaş çay fabrikası için alım yaptığını ve 3 bin alım yerinde bin 300 personel ile bu çalışmayı gerçekleştirdiğini söyledi.

Yapılan modernizasyonla bütün fabrikaları ve alım yerlerini kontrol etmeye başladıklarını vurgulayan Sütlüoğlu, "Çay-Al sistemini hayata geçirdik. Bu sistem ile artık bütün çay alım işlemlerini takip edebiliyoruz. Kurmuş olduğumuz Çay-Al sistemi öncesinde alım yerlerinde işlenen çay akşam saatlerinde fabrikalara geliyor ve ne kadar aldığımızı görebiliyorduk. Artık Çay-Al sistemi ile alınan çayı anında görebiliyoruz" diye konuştu.

Sisteminin çalışanın da takibini sağladığının altını çizen Sütlüoğlu, "Eksper işe gitmiş mi gitmemiş mi görebiliyoruz. Eksperler bazılarından az bazılarından çok çay alıyordu. Sistem ile şimdi eksperlerin böyle bir adaletsizlik yapma şansı yok. Ne kadar kontenjan varsa onu alabiliyor. Günlük sadece yüzde birlik bir pay bıraktık. Artık eksperin böyle bir lüksü kalmadı" ifadelerini kullandı.

"Çay cüzdanları tarih oldu"

Çay-Al sistemi ile üreticilerin cüzdan taşımadığını kaydeden Sütlüoğlu, "Artık kartlı sisteme geçtik. Üreticilere sattıkları çaya karşılık fiş veriliyor. Bazı alım yerlerinde ise direkt karta geçiyor. Fiş dahi verilmiyor. Modernizasyon çalışmaları ile daha iyi işler de yapacağız. Bir anlamda çay cüzdanı tarih oldu diyebiliriz" dedi.

Fabrikalarda izleme sistemini devreye soktuklarını vurgulayan Sütlüoğlu, "Artık fabrikalara gelen çayları izleyebiliyoruz. Fabrikalara gelen çayın kalitesini kontrol ediyoruz. Eğer kalitesiz bir çay gelmişse bu konuda sorumluluğu olan herkes hakkında işlem yapılıyor" şeklinde konuştu.

- ÇAYKUR'da yaş çay alımları 

Sütlüoğlu, yaş çay sezonun sonuna yaklaşıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Sürgünün sonuna gelindi. 35 fabrikamız devre dışı kalmış ve kapatılmıştır. Sadece tasnif bölümündeki işçileri çalışmaktadır. Fabrikalarda alım bittikçe diğer fabrikaları devreden çıkaracağız. Kalan çayı 5-6 gün içerisinde alıp kapatmak istiyoruz. Üreticilerden ricam çaylarını toplasınlar. Hava soğudu ve çay daha büyümez. Çayları toplayıp teslim etsinler." 

Sezona rekor kotalarla, başladıklarını, rekor alım yaptıklarının altını çizen Sütlüoğlu, "Bu sene rekor seviyede çay aldık. Birinci ve 2. sürgünde rekor kotalar belirledik. Bu yıl toplamda 677 bin 330 ton çay aldık. Son 10-15 yılın rekorudur. Bu kadar yüksek çay alınmadı, 672 bin ton çay 2012'de alınmıştı. Bin ton seviyelerinde günlük alımlar devam ediyor. 680 bin ton seviyesinde alımın tamamlanacağını düşünüyoruz" dedi.

Son sürgündeki alımı miktarının da çok yüksek olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, "Bu sürgünde 212 bin ton çay aldık. Daha önceki yıllarda 200 bin tonu geçmiyordu. 2006 yılında 206 bin ton alınmıştı. 217-218 bin ton seviyesine çıkacağız. Bu çok ciddi bir rakamdır" şeklinde konuştu.

Çay paralarını düzenli ödemeye devam ettiklerini ifade eden Sütlüoğlu, "Eylül ayı paralarını önümüzdeki haftadan itibaren ödemeye başlayacağız. Eylül ayında 177 bin ton çay aldık. 275 milyon liralık ödemeyi gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Sütlüoğlu, yeni yatırım çalışmalarının sürdüğünü de vurguladı.