Çorlu'ya bağlı Velimeşe Beldesi'nde bulunan Avrupa Serbest Bölgesi'ndeki 3M Super Hub tesisinin temel atma törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çorlu Kaymakamı Hulisi Doğan, Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan, 3M Genel Müdürü Andrei Holban, 3M Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin ile çok sayıda davetli katıldı.

Dünyanın lider firmalarından 3M Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin, yatırımın kendileri için büyük önem taşıdığını ifade ederek, bir yıl kadar önce başlayan süreçte Türk hükümet yetkililerinden büyük destek aldıklarını söyledi. Bakan Zafer Çağlayan ise 3M'nin 85 ülkede faaliyet gösteren çok önemli şirketlerden biri olduğunu ifade etti. Çağlayan, "Türkiye'ye güvenen ve yatırım yapan içinde 3M'nin de olduğu 31 bin şirket ve son 8 yılda 120 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapan uluslararası şirketler bizim kara kaşımıza kara gözümüze, boyumuza posumuza gelmiyorlar. Bu şirketler kendi değerlerine lokasyonuna ve içinde bulunduğu coğrafi avantajı görerek geliyorlar. Bugün Türkiye'ye 3M firmasının yatırım yapmasının altında yatan en büyük sebep Türkiye'nin siyasi istikrarı sağlamış olmasından dolayıdır. Yıllarca Güney Kore'nin, Japonya'nın, Almanya'nın başarılı hikayeleri ile büyüdük. Biz Türkiye'nin anlatabilecek bir başarı hikayesi yoktu. Ama şükürler olsun bugün iftiharla ifade etmek istiyorum ki Türkiye'nin de 2003'ten sonra yakaladığı istikrar ve 2008 küresel krizinden başarıyla çıkmasıyla Türkiye dünyada konuşulmaya başlandı" diye konuştu.

'5 YILDA 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT'

Bakan Çağlayan, bakanlık olarak 5 yıl içerisinde 500 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayacaklarını kaydetti. Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önceden her yatırımcıyı kabul ediyorduk. Fakat şimdi daha seçici davranmaya başladık. Kişi başı gelir 3.5 kat artarken milli gelir de 3.5 artmıştır. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine gireceğiz. Türkiye'nin 80 yılda yaptığını AK Parti hükümeti 8 yılda başarmıştır. Arge ve inovasyon önem veren bir yapıya girmemizi gerekiyor. Hükümetimiz bütün yatırım teşviklerinde bu iki unsura önem verecektir. Arge ve inovasyona önem vermediğimiz takdirde 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayamayız. 21.3 milyar dolarlık cari açığın 15 milyar dolarlık kısmını ihracatla kapattık. Ancak cari açığın azalmasında en büyük neden ithalat olarak bilinir ama biz ihracat artışı ile sağladık. Cari açık Türkiye'nin kaderi değildir. Avrupa'da önümüzdeki yıldan sonra 1 milyon 600 bin şirket kapanacak. Bunun en büyük nedeni ise genç nüfusun azalmasıdır."

TEMELİNİ BİRLİKTE ATTILAR

Konuşmaların ardından 3M'nin dünyanın sayılı yerlerinde kurduğu üretim merkezinin temel atma törenine geçildi. Bakan Çağlayan ve 3M üst düzey yöneticilerinin katıldığı temel atma törenin ardından Bakan Çağlayan geldiği helikopterle Çorlu'dan ayrıldı.

500 MİLYON DOLARLIK PROJE

Kişisel bakımdan ev, hobi ve kırtasiye ürünlerine, elektrik, elektronik, telekomünikasyon sistemlerinden, sağlık ürünlerine birçok sektöre yönelik üretim yapan ABD'li 3M, dünyada sayılı ülkede hayata geçirdiği bölgesel üretim üslerinden birini Türkiye'de kuruyor. 3M Çorlu'da bulunan Avrupa Serbest Bölgesi'nde hayata geçirilecek proje için yaklaşık 500 milyon doları bulacak bir yatırım yapacağını açıkladı. Temeli atılan tesiste üst düzey teknoloji ile çalışılacak ve binin üzerinde nitelikli istihdam sağlanacak. 3M'nin 'Super Hub' (Süper merkez) olarak adlandırdığı tesisinin ilk bölümleri 2013 yılı içerisinde faaliyete geçecek.