ARTVİN (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Artvin'de 249 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajının da aralarında bulunduğu 3 barajda üretilen enerji ile milli ekonomiye 4 milyar 22 milyon lira katkı sağlandığı bildirildi.

AA muhabirinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin ve Artvin'in gurur projeleri olan Muratlı Barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES), Borçka Barajı ve HES ile Deriner Barajı ve HES tesislerinin inşa edilmesiyle ülkenin elektrik enerji üretiminde büyük mesafe katedildi.

115 megavat kurulu güç ve yıllık 444 milyon kilovat/saat enerji üretimine sahip Muratlı Barajı ve HES'te, 9 Ekim itibarıyla 4,63 milyar kilovat/saat enerji üretilerek ekonomiye 1 milyar 66 milyon liralık gelir sağlandı.

Yıllık 1 milyar 39 milyon kilovat/saat enerji üretimine sahip, kurulu gücü 300 megavat olan Borçka Barajı ve HES ise aynı tarih itibarıyla 8,02 milyar kilovat/saat enerji üretimiyle 1 milyar 845 milyon lira kazandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde hizmete açılan ve 249 metrelik yüksekliği ile ülkenin en yüksek barajı konumunda olan Deriner Barajı ve HES'de de 670 megavat kurulu gücüyle 9 Ekim itibarıyla 4,8 milyar kilovat/saat enerji üretilerek, ekonomiye 1 milyar 111 milyon lira katkı sağlandı.

Çoruh Nehri üzerindeki üç barajda toplam 17 milyar 45 milyon kilovat/saat enerji üretilerek, 4 milyar 22 milyon liralık kazanç elde edildi.