DEİK, ASKON ve TESK, OHAL’e destek verdiklerini açıkladı.

DEİK
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Başkanı Ömer Cihad Vardan, MGK sonrasında çıkan ’Olağanüstü hal’ kararı ile ilgili yazılı açıklama yayımladı. Vardan’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "DEİK olarak, Türkiye’de demokrasiye ve Anayasal sisteme yönelik darbe girişiminin sonrasında 3 aylık bir süre için ilan edilen Olağanüstü Hal uygulamasını, demokrasi ve hukuk devleti ile temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına değil, korunmasına yönelik geçici bir tedbir olarak görüyoruz. Yapılan resmi açıklamalarla, Olağanüstü Hal sürecinin ekonominin işleyişine ve devam etmekte olan kamu yatırımlarına hiçbir etkisinin olmayacağının altının özellikle çizilmesini ise memnuniyetle karşılıyoruz. Rasyonel politika anlayışının ve ekonomik reformların aynı çizgide devam edeceğinin açıklanması, hem yabancı yatırımcılar hem de Türk müteşebbisleri için güven vermektedir.
OHAL bizim Anayasamızda düzenlendiği gibi Fransa gibi ülkelerde de uygulanmaktadır. Bölgesel ve küresel risklere karşı tüm ülkeler tam bir dayanışma içinde hareket etmesi gerekir".

ASKON
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı OHAL ilanı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Olağanüstü bir durumun yaşandığı bu dönemde OHAL ilanı bir ihtiyaç olduğunu belirten Koca, “OHAL ilanı beklenen bir sonuçtu. Şu an itibariyle ülkemizin son derece sıkıntılı bir sarmal içine sokulduğu bir durumu yaşıyoruz. Bu sarmaldan çıkabilmek için milletin verdiği ilk ve yüksek düzeyli tepkinin darbenin püskürtme görevini yaptığını biliyoruz. Ancak konu bundan ibaret değil” dedi.
Kamu yönetiminin her kademesine özellikle sızıntı halinde yerleşen terör örgütüyle mücadele edebilmek için bir kısım olağanüstü yetkilerin kullanılmasının zorunlu olduğu, herkesin kabul edebileceği bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Koca, bu açıdan kamu yöneticilerinin ellerini rahatlatmak ve daha hızlı hareket etmesine imkan vermek açısından OHAL’İ makul karşılıyoruz. Ancak, özellikle ekonomik etkilerini hesaba katarak ne kadar erken zamanda bu halin ortadan kaldırılması noktasına gelinirse o kadar doğru olacağını hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullandı.
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, bir daha böyle bir karara ihtiyaç hissedilmeyeceği zamanlara erişmek dileklerinde bulunarak, tekrar bütün Türkiye’ye geçmiş oldun dileklerinde bulundu.

TESK
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, OHAL Kararına ilişkin, “Anayasa’nın vermiş olduğu bir hak olan 3 aylık olağanüstü hal kararı başta halkımızın can ve mal güvenliği ve piyasaların istikrarı bakımından büyük önem taşımaktadır” dedi.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Palandöken, “OHAL piyasayı olumsuz etkilemez. Daha hızlı alınacak kararlar ile yapılacak düzenlemeler piyasalara güven verecektir. Anayasa’nın vermiş olduğu bir hak olan 3 aylık olağanüstü hal kararı başta halkımızın can ve mal güvenliği ve piyasaların istikrarı bakımından büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.
(İHA)