Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Mersin-İskenderun bölgesinde yapmayı planladığı petrol arama çalışmaları için hazırlık süreci devam ederken, 15 Mayıs'tan itibaren şirketlerden tekliflerin alınmaya başlanması planlanıyor.

Reuters'ın enerji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mersin-İskenderun bölgesindeki ruhsatlarda petrol arama konusunda Chevron, Total, Petrobras, Statoil, Conocophillips, OMV, RWE Perenco, Genel Enerji ve BG data roomda incelemelerini yaparken, Kuveyt Enerji Company KEC'in bu hafta sonuna kadar data rooma gelmesi bekleniyor.

Bir yetkili, Mersin-İskenderun bölgesinde petrol aramayla ilgilenen şirketlerden beşinin sektördeki büyükler olduğunu belirterek, "Bölgede petrol aramayla ilgili olarak şirketlerin ilgisi son derece fazla. Daha önceki anlaşmalara benzer iyi bir anlaşma yapılabilir. TPAO, teklifleri 15 Mayıs'tan itibaren almaya başlayacak. Başarılı bir süreç olacağını düşünüyoruz" dedi.

TPAO ile Hollanda-İngiliz ortaklığı enerji şirketi Shell Antalya açık deniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır sahasında petrol arama, üretim paylaşımı anlaşmasını geçen yıl Kasım ayında imzalamıştı.

Yetkili, Nisan ayının ilk haftasında incelemelerde bulunması için Kuveyt Oil Company'nin yurtdışında iş yapması için kurulan Kuveyt Foreign Petroleum Exploration Co. KUFPEC’in de davet edildiğini belirterek, "Bu konuda da cevap bekleniyor" dedi.

İskenderun-Mersin bölgesinde petrol aramayla ilgili olarak TPAO'nun bir şirketle anlaşması beklenirken, birden fazla ruhsat için farklı teklifler gelmesi durumunda anlaşma sağlanacak şirket sayısının artabileceği belirtiliyor.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi de halen Akdeniz'de petrol ve gaz aramaya ilişkin çalışmalarını sürdürüyor.

KKTC'nin açıkladığı münhasır ekonomik alanlarla, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin arama yapacağını açıkladığı bazı alanlar çakışıyor. Bu da Akdeniz'deki hidrokarbon aramaları nedeniyle zaman zaman politik tansiyon yükseliyor.