TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu, göreve yeni başlayan Rusya Federasyonu'nun Trabzon Başkonsolosu Valery Tıkhonov'u ziyaret etti.

Ziyarette Tıkhonov'a görevinde başarılar dileyen DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu ve Trabzon arasındaki tarihi süreç hakkında bilgi verdi.

Gürdoğan, Sovyetler Birliği'nin 1990'da dağıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Trabzon, Türkiye'nin Rusya'ya açılan ilk kapısı olma işlevini görüyor ve Türkiye'ye ziyarette bulunan Rus vatandaşlar Trabzon üzerinden Türkiye'nin diğer illerine dağılıyor. Rus vatandaşlar o dönemde tüm ihtiyaçlarını Trabzon'dan tedarik ediyordu. Bu gelişmeler paralelinde Trabzon, Rusya'nın Sochi kenti ile tarifeli gemi ve uçak seferlerini yoğun şekilde sürdürüyordu. Trabzonlu iş adamlarının Sochi'de büyük yatırımlara girdiği, iki şehir arasında ekonominin iç içe olduğu bir dönem oldu."

Trabzon ve Rusya arasında halen ticari ilişkilerin en üst noktada devam ettiğini belirten Gürdoğan, Sochi Limanı'nın yolcu ve yük trafiğine kapatılmasının Trabzon ve Rusya arasındaki irtibatı kopardığını ifade ederek, Başkonsolos Tıkhonov'dan Sochi ile Trabzon arasındaki gemi ve uçak seferlerinin yeniden başlatılması konusunda destek istedi.

Gürdoğan, Trabzon'a büyük hizmetleri olan önceki başkonsolosla yaptıkları çalışmalarda büyük yol katettiklerini ve önemli projelere imza attıklarını dile getirerek, Trabzon ile Rusya arasındaki ilişkilerin üst noktalara ulaştırılması konusunda yapılacak projeleri sıraladıklarını, bu yol haritası üzerinden Tıkhonov ile aynı heyecanla sonuca ulaşacaklarına emin olduklarını söyledi.

Tıkhonov ise Trabzon'un Rusya Federasyonu ile olan çalışmalarını çok iyi bildiğini ve Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerde Trabzon'un önemli bir misyona sahip olduğunu ifade etti.

DKİB'nin bu konuda yaptığı önemli çalışmalara daha önceki görevlerinde şahit olduklarını belirten Tıkhonov, Trabzon ile Sochi ve Rusya Federasyonu'nun tüm bölgeleri arasındaki ilişkilerin 1990'lı yıllardaki gibi üst noktalara ulaşması konusunda her türlü katkıyı vereceklerini, DKİB ile önemli projelere imza atacaklarını kaydetti.

Tıkhonov, ilk olarak Trabzon ve Sochi arasındaki yolcu taşımacılığının başlatılması konusunda gerekli girişimlere başlayacaklarını sözlerine ekledi.