Havaların iyiden iyiye soğumaya başladığı şu günlerde artık evlerdeki kaloriferler de yanmaya başladı. Merak edilen ise doğalgaza zam gelip gelmeyeceği.

İşte herkesin merakla beklediği bu konudaki belirsizliğe Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin son noktayı koydu.

Aytekin yaptığı açıklamada, "BOTAŞ planlamalarını yaptı, geçtiğimiz aylarda yapılan zamlardan sonra önümüzdeki günlerde bir zam beklentisi yok, bir zam gerçekleşmeyecek. " dedi.

YENİ ENERJİ KAYNAĞI: KAYA GAZI

Artan enerji ihtiyacını karşılamak için yeni kaynak arayışı sürüyor. Bunlardan biri de kaya gazı.

Aytekin, "16,35 kaya gazı uluslararası enerji politikasında oyun değiştirici bir rol oynadı. Özellikle ABD'de son on yılda yapılan kaya gazı çalışmaları ve ulaşılan rezervler dünyada enerji politikasını ciddi şekilde değiştirdi ve ABD net ithalatçı konumundan önümüzdeki 2035'te enerji ithal etmeyen bir ülke haline gelebileceğini görüyoruz. "dedi.

Türkiye'de kaya gazı rezervleri mevcut.

NÜKLEER ENERJİ 2019'DA...

Aytekin, "Ülkemizde de Trakya ve Güneydoğu bölgesinde rezervler olduğu biliniyor, + 2013 ile birlikte ön araştırmalar bitip daha ileri üretime yönelik araştırmalar yapılacak ." dedi.

Enerji ihtiyacı her yıl orta ölçekli bir ülkenin toplam tüketimi kadar büyüyen Türkiye, nükleer enerjiyi 2019'da kullanmayı hedefliyor.

Aytekin, "Akkuyu sahasından ilk üretimi 2019'da gerçekleştireceğiz, 4 reaktörden oluşacak Akkuyu'daki nükleer santral. 2014 ve peyderpey birer yıl arayla diğer santraller de devreye girecek ve 2019'la birlikte Türkiye genel enerji sistemine nükleerden de ürettiği enerjiyi katmış olacak." dedi.