TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgedeki ihracatta, yılın 8 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, değer bazında yüzde 1 artış, miktar bazında ise yüzde 21 düşüş görüldüğünü ifade etti. 

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon, Rize ve Artvin'den 2015'in ilk 8 ayında 1 milyar 57 milyon 192 bin 709 dolar tutarında ihracat yapıldığını, bu rakamın bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyar 45 milyon 631 bin 200 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Buna göre değer bazında az miktarda artış olduğuna işaret eden Gürdoğan, "Değer bazında yüzde 1 artış görülmesine rağmen miktar bazında yüzde 21 oranında düşüş yaşanmıştır. Bölge illerinden Rize ve Artvin'in ihracatlarında yüksek oranlı düşüş görülmekte olup, Trabzon ihracatında görülen yüzde 11,7 oranındaki artışın geçtiğimiz sezonda ürün rekolte düşüklüğüne bağlı olarak gelişen fındık ihraç fiyatlarının bir önceki yıla oranla önemli orandaki artışından kaynaklanmaktadır. Oysa ki miktar olarak Trabzon ihracatında da yüzde 20 oranında düşüş yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.

İhracattaki ürün sıralamasında ise bir önceki yıla oranla yüzde 38'lik artışla birinci sırayı fındık ve fındık ürünlerinin oluşturduğunu vurgulayan Gürdoğan, bölgeden 2015 Ocak-Ağustos aylarında 100 değişik ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla Rusya, Almanya, Fransa, Gürcistan ve İtalya olduğunu kaydetti.

-"Selden etkilenen ihracatçılara destek verilmeli"

Hopa'da yaşanan sel ve heyelanda ihracatçıların tesislerinin ve araçlarının hasar gördüğünü anımsatan Gürdoğan, bu konuda devletin uzun vadeli destek vermesi gerektiğini savundu.

Gürdoğan, "Yükümlülüklerinin en az 2 yıl ertelenmesi, Eximbank, kamu bankaları ve özel bankalardan ihracatçılarımıza yine uzun vadeli teminat riski aranmadan faizsiz kredi verilmesi yaraları bir nebze olsun saracaktır. Zarara giren ihracatçılarımıza bu desteklerin verilmemesi halinde bölge ekonomisi ve ihracatı önümüzdeki yıllarda dahi olumsuz etkilenmeye devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.