TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ- Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından hayata geçirilen "kış turizm koridoru" kurma çalışmaları kapsamında, bölgede kış turizminin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye'nin ve dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Doğu Karadeniz, mavisi, yeşili ve muhteşem doğası ile doğa, tarih, kültür, inanç ve alternatif turizm zenginliği bakımından yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Doğu Karadeniz, bölgede farklı alternatiflerin oluşturulması ve kış turizminin canlandırılması çalışmaları kapsamında, 2 milyar liralık harcama öngörülerek hayata geçirilecek projeyle, bölgenin turizmde 12 ay önemli bir merkez haline gelmesi ve turist sayısını iki katına çıkarılması planlanıyor.

- "Yapılan çalışmalarla turizm potansiyeli artacak''

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının yıl sonuna kadar 5 milyonu aşacağını söyledi.

Turizmde çok yönlülüğün önemli olduğunu dile getiren Kaldırım, Doğu Karadeniz'in ziyaretçilerine stresten uzak yaylaları, muhteşem doğası, gölleri, mağaraları, tarihi mekanları, yöresel lezzetleriyle farklı alternatifleri bir arada sunduğunu ifade etti.

Kaldırım, bölgede turizm potansiyelinin yaz sezonu ağırlıklı seyrettiğini işaret ederek, "Turizm potansiyelini 12 aya yaymak adına yapılan her türlü yatırım ve çalışmayı önemsiyoruz. Bu kapsamda da DOKA olarak Ordu'dan Artvin'e kadar bir turizm koridoru oluşturmak için projeler oluşturduk ve çalışmalara başladık. Amacımız kış turizm koridoruyla bölgedeki kış turizm potansiyelini artırmak, bölgemizin 12 ay turizmde önemli bir merkez haline gelmesini sağlayarak, ziyaretçi sayısını iki katına çıkartmak." diye konuştu.

Yapılan çalışmalarla turizm potansiyelin artacağını vurgulayan Kaldırım, bu kapsamda da bölgede kış turizmine yönelik neler yapılabileceğini belirlediklerini kaydetti.

- "Çok yoğun olan yaz turizm aktivitesi, kış dönemine de yayılacak"

Kaldırım, proje kapsamında çalışmaların başladığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgeyi bir koridor haline getirmek için yaptığımız çalışmaların bir kısmı yapıldı, bir kısmı da yapılmaya devam ediyor. Artvin-Kafkasör yapıldı. Gümüşhane'de Süleymaniye çalışmaları devam ediyor. Çakırgöl, Uzungöl, kış turizm merkezi ilanı çalışmaları devam ediyor. Zigana'da bir tesis var. Ayder'de bütün çalışmalar bitti, yatırım aşamasına geldi. Dolayısıyla bu koridorla Ordu'dan başlayıp, Artvin'e kadar insanların gelip, birçok kayak merkezinden yararlanabileceği, yine bir paket halinde kalabileceği ve tatilini Ordu'dan Artvin'e değerlendirebileceği bir imkan sunuyoruz."

Kış turizm koridoruyla, çeşitliliğin de artacağını belirten Kaldırım, "Bölgeyi bir koridor halinde düşünürsek bölgeye gelen turistlerimiz Ordu'dan Artvin'e kadar farklı alternatifleri değerlendirme imkanı da elde edecekler. Dolayısıyla bölgemiz kış turizminde ön plana çıkacaktır. Bu kapsamda yeni planlanan yatırımlar ve yapım aşaması gelen yatırımlar da var. Koridor sayesinde çok yoğun olan yaz turizm aktivitesi, kış dönemine de yayılacak." dedi.

Kaldırım, koridor sayesinde kış turizmi olanaklarından yararlanmak isteyen kişilerin tek bir yerde tatillerini geçirmeyeceklerini de ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kış turizmine çıkan turistler 15 günlük bir plan yapıyorsa, günlerini farklı bölgeleri gezerek geçirmek istiyor. Biz de bölgemize gelen yerli ve yabancı turistlerimize bu imkanı sunacağız. Ordu'dan tatiline başlayan yerli ve yabancı turistler, 'kış turizm koridoru' sayesinde Artvin'e kadar olan kayak merkezlerini ve termal turizm gibi farklı alternatifleri bulunan kış turizm merkezlerini rahatlıkla gezebilecek. Kış turizm koridoruyla turistlerimize çok iyi bir turizm alternatifi sunulmuş olacak. Bu sayede Doğu Karadeniz, yaz turizminde olduğu gibi kış turizminde de kısa sürede ivme kazanacaktır."