TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Mandarin, bu yılın Ocak ayında Doğu Karadeniz'den ihraç edilen yaş meyve sebze ürünleri içinde ilk sırada yer aldı. Ocakta bölgeden yapılan mandarin ihracatı, miktar bazında yüzde bin 248, değer bazında da yüzde bin 409 artış gösterdi.

AA muhabirinin, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2017'nin ilk ayında 16 bin 97 ton mandarin ihraç edilerek, karşılığında 9 milyon 34 bin 503 dolar gelir sağlandı. Önceki yılın aynı ayında ise bin 193 ton mandarin ihracatı karşılığında 598 bin 534 dolar gelir elde edilmişti.

Bölgeden bu yıl ocak ayında toplamda 38 bin 404 ton yaş meyve sebze ihraç edilerek, karşılığında 20 milyon 890 bin 287 dolar gelir sağlandı.

Doğu Karadeniz'den yılın ilk ayında yapılan ihracatta birinci sırayı 16 bin 97 tonla mandarin alırken, bunu 6 bin 651 tonla limon, 5 bin 257 tonla domates, 3 bin 480 tonla portakal ve 2 bin 194 tonla nar izledi.

- "Mandarin ihracata güzel başladı"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeden yılın ilk ayında yapılan yaş meyve sebze ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 151, değer bazında ise yüzde 161 artış gösterdiğini söyledi.

Bu dönemde 38 bin 404 ton yaş meyve sebze ihraç ettiklerini belirten Gürdoğan, bu ihracat karşılığında 20 milyon 890 bin 287 dolar gelir sağlandığını ifade etti.

Gürdoğan, bölgeden yapılan yaş meyve sebze ihracatında mandarinin birinci sırada yer aldığını vurgulayarak, "Bölgemizden yılın ilk ayında yapılan mandarin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde bin 248 artış göstererek, ihracata güzel başladı. Bu durum da bizleri 2017 ihracatında umutlandırdı." dedi.

- "Sektörün öncelikli pazarı Rusya"

Gürdoğan, yaş meyve sebze ihracatının, Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle geçen yılı düşüşle kapattığını anımsattı.

Sektörün öncelikli pazarının Rusya olduğuna işaret eden Gürdoğan, "Bölgemizden yılın ilk ayında yapılan ve geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde bin 248 artış gösteren mandarin ihracatında, 2017'nin iyi bir performansla kapatılacağına inanıyoruz." diye konuştu.

İhracat açısından yeni yıldan beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Gürdoğan, "Halen sebze grubu ürünlerinden domates, salatalık ve biberdeki ihracat yasağının bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz. Bunun için de lobi ve girişimlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bu yasağın da kaldırılabileceği yönünde olumlu gelişmeler var." dedi.