Kredi derecelendirme kurumları Türkiye'ye yönelik 3. darbe girişimini mi başlattı? Arka arkaya gelen kararlarla piyasalar sarsılırken bazı uzmanlara durumu böyle değerlendiriyor. Dolar kuru bir ara 3 bini görürken, borsa tepetaklak oldu. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesi ardından dolar/TL haftaya yükselişle başladı.

Cuma günü 2,9550 seviyesinde seyreden dolar, Moody's'in kararının etkisiyle hafta sonu likit piyasada 3 lira seviyesini gördü.
Dolar bankalararası piyasada yeni haftanın ilk işlem gününde 2,99'un üzerinde seyrediyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
dolar ne kadar 16.09.2016 dolar kuru son dakika gelişmeleri canlı dolar kuru verileriyle internethaber.com'da.

BORSA İSTANBUL TEPETAKLAK

Borsa İstanbul, yüzde 4,4 düşüşle 76 bin 243 puandan güne başladı. Bankacılık endeksinde kayıp yüzde 5'in üzerinde.

MOODY'S NEDEN TÜRKİYE'NİN NOTUNU KIRDI? NEDEN NOT KIRILDI?

Moody's Türkiye ekonomisini ülke dışından sermaye bulunan ve tüketime dayalı büyüme modelinden,
daha dengeli bir modele kavuşturacak reformların süreklilik arz ederek uygulanabilme olasılığını düşük gördüğünü belirterek, "Güç kaybeden kurumların dikkati kısa vadede büyümeyi artırma gereksinimi, artan güvenlik risklerine karşılık verilmesi, darbe girişimi sonrası gücün konsolide edilmesi ve aynı anda anayasa değişikliği gibi konular arasında bölünecek. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda dış risklerin azalması ihtimali düşük, hatta yükselmesi olası" denildi.

PİYASA YORUMLARI DOLAR NE OLUR?

Bankacılar satış baskısının bugün üç ihalenin de gerçekleşeceği bono piyasalarına da yansımasını bekliyorlar.
Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "İki yatırım yapılabilir notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kuruluşunda yatırım yapılabilir notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar" dedi ve ekledi:
"Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak."

BİR TEK FITCH KALDI
Moody's, yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyüme ile politika yapıcı ve uygulayıcı kurumların zayıflamasını gerekçe göstererek kredi notunu bir kademe düşürdü.
Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.