TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat ekonomisinin lokomotifi olan ve geçen yıl tarlada kilogramı 35 kuruşa kadar inen domates, bu sene ortalama 1 liradan satılarak üreticinin yüzünü güldürdü.

Tokat'ta 1994'te başlanan domates üretimi, aradan geçen süre içerisinde yıllık ortalama 500 bin tona kadar çıkarak çiftçinin de en önemli gelir kapısından biri oldu.

Geçen sene kilogramı tarlada 35 kuruşa kadar düşen domates, bu yıl ise ortalama 1 liradan satılarak üreticisini memnun etti. Son yıllarda Tokat domatesinde oluşan hastalığın çiftçiler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün aldığı tedbirler sayesinde azalmasıyla rekoltenin bu sene 500 bin tonu geçmesi bekleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domates üretiminin müdürlüklerince merkeze bağlı Yazıbağı köyünde oluşturulan yarım dekar alanda deneme amaçlı başladığını, 22 yıldır Tokat'ta sırık domates yetiştirildiğini, geçen yıl domates üretimi yapılan alanın 72 bin 729 dekara ulaştığını anlattı.

İl genelinde 13 bin ailenin domates tarımı ile uğraştığına dikkati çeken Şahin, bu potansiyelin gerek tohum distribütörleri, gerekse hazır fide işletmelerinin ilgisini çektiğini belirtti.

Domateste bu yıl iyi bir dönem geçirildiğini dile getiren Şahin, "Bu sene domatesin kilogramı tarlada 1,20 liraya kadar çıktı. Ortalama 1 liradan satıldı. Aldığımız tedbirler sayesinde herhangi bir hastalık da olmadı. Bu sene domateste iyi bir yıl oldu." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tokat domatesi marka haline geldi"

Tokat'ta domates ambalajlama sanayisinin de faaliyete geçtiğini anlatan Şahin, "Bu sayede domatesin pazar payı ve kalitesinde artış sağlandı. Mevcut domates işleme tesisleri, ihtiyaç duyduğu hammaddeyi büyük oranda bulunduğu ilçelerden temin etmekte. İl merkezinin yanı sıra Niksar ve Zile ilçelerinde bulunan salça fabrikaları, sözleşmeli üretim yapmak suretiyle alım garantisi sağlamaktalar. Fransa, Avusturya, Belçika, Almanya gibi ülkelere salça ihracatı yapılıyor." diye konuştu.

Şahin, domatesin Tokat için önemli bir ürün olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tokat'ta domates açık alanda ihraç kalitesinde üretiliyor. Tohum, ilaç, gübre, fidecilik, polietilen yan sanayi ve basit örtü altı işletmeleri, tarıma bağlı sanayide modernizasyon ve diğer ürünlerin pazarlanması gibi sektörleri olumlu şekilde etkiliyor. Domates ilimizde üretici için vazgeçilemez bir ürün haline geldi. Ülke genelinde tanınan Tokat domatesi, marka haline geldi. Domates, ilimizi ve ilin tarım potansiyelini ülke gündemine taşıması dolayısıyla da Tokat için önem taşımaktadır."

- "Bu sene domatesten beklediğimizi aldık"

Merkeze bağlı Küçükbağlar köyünde çiftçilik yapan Selahattin Yıldız ise yaklaşık 20 yıldır domates ürettiğini söyledi.

Domateste yaşanan hastalıkla bu sene iyi mücadele ettiğini, bunun sonucunda da bu yıl hastalığın pek olmadığını belirten Yıldız, "Bu sene domatesi satmakta zorlanmadık. Ortalama 1 lira civarında sattık. 10 dekarlık alanda yaklaşık 150 ton domates hasadımız alacak. Bu sene domatesten beklediğimizi aldık." ifadesini kullandı.