DÜZCE (AA) - Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki fındık üreticileri, bu yıl kuruttukları ürünleri tüccara emanete bırakmak yerine, yörede "bagen" adı verilen taşlarla yükseltilen, üstü kapalı, etrafı tahtalarla çevrili yapıda muhafaza ediyor.

Türkiye'de üretilen fındığın yüzde 25'lik payına sahip Akçakoca'da fındık üretimi yapan çiftçiler, geçmiş yıllarda tüccara emanet fındık vererek ürünün fiyat anlamında yükselişini beklemeyi tercih ederken, bu uygulamadan zarar gördüğünü düşünen birçok üretici bu yıl, bölgede geçmişte yaygın olarak fındık kurutma ve depolama olarak kullanılan "bagen"de ürünün değerlemesini bekliyor.

Eski usullerle fındığını koruma altına alan üreticilerden Şaban Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıklarını kuruttuktan sonra satmadıklarını ve piyasanın hareketlenmesini beklediklerini belirtti.

Kurutma işleminin ardından dedelerinden gördükleri sistemi devam ettirdiklerini aktaran Özkan, şöyle devam etti:

"Fındığımızı, yetkililerin 'Fındığınızı satmayın' uyarılarını dikkate alarak bekletiyoruz. Büyüklerimizden gördüğümüz üzere çuvallarımızı bagene koyduk. Burada fındığımız hem güvende hem de bozulması imkansız."

'Bagen' sayesinde fındıklarını yağmur ve haşerelerden koruduklarını söyleyen Özkan, "Taşların üzerine yaptığımız bu yapıyı haşerelerin ulaşmaması için yuvarlak taş üzerine yerden 45-50 santim yükseklikte inşa ediyoruz. Fındık çuvallarımızı, ağızları açık şekilde buraya koyuyoruz, hem yağmurlarda ıslanmasını hem de haşerelerden muhafazasını sağlıyoruz." dedi.

Fındık üreticilerinden Ufuk Eren ise üreticilerin fındığına sahip çıkıp uygun ortamda bekletmesi gerektiğini vurguladı.