Balıkesir'in Edremit ilçesinde biri basketbol antrenörü diğeri esnaf iki arkadaş,  2 yıl önce ek iş olarak başladıkları istiridye mantarı üretiminde yıllık 20 ton  rekolteyi yakaladı. Pazar sorunu yaşamayan genç girişimciler, proteince zengin  istiridye mantarını kilogramı 12 liradan satıyor.

Balıkesir'in Edremit  ilçesinde yaşayan iki arkadaş, 2004'te ek iş amacıyla başladıkları istiridye  mantarı yetiştiriciliğinde yıllık 20 ton rekolteye ulaştı. İlçede basketbol antrenörlüğü yapan 35 yaşındaki Ziya Türkmen ile bir  iletişim firmasının bayiliğini yürüten Onur Öztürk, 60 bin lirası borç olmak  üzere yaklaşık 100 bin liralık yatırımla iKi yıl önce istiridye mantarı  yetiştiriciliğine başladı.

Ek gelir amacıyla yaptıkları üretimde ilk sene bilgi yetersizliği  nedeniyle istedikleri verimi alamayan genç girişimciler, çareyi internette buldu.

Yaptıkları araştırmalarla bu üründen nasıl verim alınacağını öğrenen  girişimcilerden Ziya Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiçbir kimyasal  madde kullanmadan ürettikleri istiridye mantarını, kırmızı etin üçte bir fiyatına  sattıklarını söyledi.

BÖLGEDE BU İŞİ YAPAN TESİS YOK

Bu yıl 20 tonluk rekolteye ulaştıklarını dile getiren Türkmen, şöyle  devam etti:

"Bu iş artık öncelikli işimiz haline geldi. Bölgede bu işi yapan tesis  yok. İstiridye mantarı, kompostlarda yetişen bir ürün. Kompostların içinde de  sadece ham pamuk ve mantar tohumları bulunuyor. Tamamen organik biçimde  üretiyoruz. Biz onların yetişmesi için bu çadırların içinde gerekli iklimi  sağlıyoruz. Çadırlarımızın biri 10 ton kompost alıyor. İki çadırımız var. Protein  ve fosfatça zengin mantarımızdan gelirimiz ek kazancın üzerine çıktı."

Onur Öztürk de mantarın büyümeye bırakıldığı kompostların hazırlanma  aşamasının bir ay sürdüğünü anlattı.

Mantar üretiminin zor olduğunu, ancak kazancının üreticisini mutlu  ettiğini belirten Öztürk, "İstiridye mantarının en güzel tarafı, üretimi  esnasında hiçbir kimyasal maddenin kullanılmamasıdır. Literatüre bakıldığında,  dünya üzerinde istiridye mantarından zehirlenme vakasının yaşanmadığı  bilinmektedir." dedi.

Pazar oluşturmakta zorlanmadıklarını vurgulayan Öztürk, "Deneme  yanılma yöntemiyle acemiliğimizi yendik. Üretim ve pazarlama konusunda sıkıntı  yaşamıyoruz. İstiridye mantarına, çevre illerde hizmet veren otel ve restoranlar  ilgi gösteriyor. Evlere de son aylarda girmeye başladı. Halihazırda pazarı olan  bir ürün ve bu da en büyük avantajımız." diye konuştu.