Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Dış ticaret açığımız geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 34,8 azalarak 9,9 milyar dolardan 6,4 milyar dolara düştü. Beklentilerin çok altında gerçekleşen Temmuz ayı dış ticaret açığı Aylık bazda son beş yılın en düşük dış ticaret açığı oldu” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, yazılı açıklama yaparak, Temmuz ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirme yaptı.
Bakan Zeybekci, Türkiye’nin ekonomisinin ihracatla büyümeye devam ettiğini belirterek, “Bugün TÜİK’in açıkladığı Temmuz ayı dış ticaret rakamlarına göre Temmuz ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 13 milyar 403 milyon dolara ulaştı. İhracatımızda yaşanan artış Ocak-Temmuz döneminde de görülmektedir, İhracatımız 2013 yılının Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde 6,1 artarak 88 milyar dolardan 93,5 milyar dolara yükseldi” ifadelerini kullandı.
Temmuz ayında ithalatın yüzde 13,5 azalarak 19 milyar 863 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Zeybekci, şunları kaydetti:
“7 aylık ithalatımız ise geçen yılın aynı dönemine yüzde 6,2 düşüşle 139,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu düşüşte altın ithalatında gerçekleşen azalma da önemli rol oynadı. Temmuz ayında altın ithalatımız geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 85 azalarak 1.7 milyar dolardan 258 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ithalatımız ise 242,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.”
İhracat ve ithalatta yaşanan olumlu gelişmelerin dış ticaret açığının düşmesinde etkili olmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Zeybekci şöyle devam etti:
"Dış ticaret açığımız geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 34,8 azalarak 9,9 milyar dolardan 6,4 milyar dolara düştü. Beklentilerin çok altında gerçekleşen Temmuz ayı dış ticaret açığı aylık bazda son beş yılın en düşük dış ticaret açığı oldu. 7 aylık dış ticaret açığımız da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 azalarak 60,6 milyar dolardan 46 milyar dolara düştü. Dış ticaret açığındaki bu azalma, yıl sonunda cari açığımızda da beklentilerin altında bir rakam göreceğimize işaret ediyor. Bilindiği üzere yıl sonu cari açık/GSYİH oranı beklentisi Orta Vadeli Programımız da yüzde 6.4. Ancak ilk 7 ay gerçekleşmesi ve bizim kalan 5 ay için beklentilerimizi bir araya getirdiğimizde yüzde 6’nın altında bir açık göreceğiz."
Türkiye’nin 2014 yılında hem büyüyeceğini hem de cari açığını azaltacağını söyleyen Zeybekci, “Net ihracatın yıl sonu büyümesine 2 puan civarında katkı vereceğini bekliyoruz. Türkiye için sürdürülebilir ve dengeli büyüme modeli hem iç, hem dış talebin büyümeye katı verdiği bir yapı. Hükümet olarak hem bu yıl hem gelecek yıl bunu sağlayacağız. Temmuz ayı dış ticaret verilerine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın aynı ayında yüzde yüzde 56,9 iken 2014 Temmuz’da yüzde 67,5’e yükseldi. Ocak -Temmuz döneminde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı 2013’de yüzde 59,3 iken 2014’te yüzde 67’ye yükseldi” diye konuştu.
Temmuz ayında ihracatta ilk sıraları Almanya (1,4 milyar dolar), İngiltere (918 milyon dolar), Irak (590 milyon dolar) aldığını belirten Zeybekci, şunları ifade etti:
“AB’ye olan ihracatımız Temmuz ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 11,1 artarak 6 milyar dolara yükseldi. Irak’ta yaşanan olumsuzluklar Irak’a olan ihracatımızı etkiledi. Irak’a ihracatımız 2013 Temmuz’da yaklaşık 1 milyar dolar iken yüzde 45,3 düşüşle 2014 Temmuz’da 590 milyon dolara geriledi. Temmuz ayında en fazla ithalat gerçekleştirilen ülke sıralamasında Rusya (2,1 milyar dolar), Çin (1,9 milyar dolar), Almanya (1,8 milyar dolar) yer almaktadır.”
Bakan Zeybekci, Ortadoğu pazarına gerçekleştirilen ihracattaki azalmaya ve Temmuz ayında çalışılan gün sayısının daha az olmasına rağmen ihracatımızda önemli artış yakaladıklarını söyleyerek, “Yıl sonunda dış ticaret açığımızın beklentilerimize uygun ve hatta altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Biz her zaman cari açığın iyileştirilmesinin, dış ticaret açığının daralması yani ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesiyle mümkün olduğunu söyledik. Türkiye ekonomisi daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha fazla büyüme ile yeniden şekillenen dünya ekonomik haritasında hak ettiği yeri alacaktır. 2014’ün ilk çeyreğinde ihracatımız büyümeye 2,7 puan katkı sağlamıştır. Beklentimiz, bu gelişmelerin bütün bir yıla yayılarak devam etmesidir. Yakaladığımız bu başarı artan küresel ve bölgesel belirsizliklere rağmen yakalanmış olup, net dış talebin 2014 yılı büyümesine pozitif katkı sağlamaya devam edeceğini öngörmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Zeybekci şunları dedi:
“AB ekonomilerindeki toparlanmayı da ihracat karnemizde artı olarak görüyoruz. AB ülkelerine ihracatımız Temmuz ayında yüzde 11,1 artmış, Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 13,3 oranında artmıştır. Geçen yılın ilk yedi ayında AB’nin yüzde 40,8 olan ihracatımızdaki payı bu yılın ilk yedi ayında yüzde 43,6’ya yükselmiştir. 2014 Ocak-Temmuz döneminde, ihracatta şimdiye kadar ilgili dönemlerde görülen en yüksek değer kaydedilmiştir. İthalat bağımlılığımızın azaltılması yönünde attığımız somut adımların karşılığını almaya başladık, daha da almaya devam edeceğiz.”
(İHA)