90’lı yılların başında Japon ekonomisinin gerileyeceğini öngörüp haklı çıkan Amerikalı Ekonomist Roy Smith, o dönemki Japon ekonomisi ile benzerlik gösterdiğini kaydettiği Çin ekonomisinin de aynı kaderi paylaşacağını söyledi.
New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Roy Smith yayımladığı makalesinde Çin ekonomisinin yükselişine dair açıklamalarda bulundu. 1990 yılında ABD’nin çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs’ın ortağı olduğu dönemde yayımladığı makaleyle Japonya’nın ekonomisinin gerileyeceğini doğru tahmin eden Smith, “Çin’deki bugün var olan zayıf noktalar Japonya’daki zayıf noktalarla oldukça benzerlik gösteriyor. Kimse benimle aynı fikirde değil ancak 1990 yılında da benimle aynı fikirde değillerdi. En azından ben bir kez haklı çıktım” dedi.
Japonya ekonomisinin gerilemesini tetikleyen batık kredi, yüksek fiyatlandırılmış stok ve boş konut piyasası gibi riskli durumların Çin ekonomisinde de olduğunu kaydeden Roy Smith, bunun Çin ekonomisi için tehlike arz ettiğini ve kırılgan mali sistemlerde baskıya neden olduğunu ifade etti. Smith ayrıca yaşlı nüfus, artan emekli aylıkları ve sağlık harcamalarının da Çin ekonomisine ayrıca yük olduğunu söyledi. Smith’e göre Çin’in Japonya’daki gibi uzun soluklu durağanlıktan kaçınmayı hedeflediğini ancak büyük bir kriz durumunda şu an gözükmeyen bu zayıflıkların ortaya çıkabileceğini savundu. Smith, “Birçok insan bugünlerde Çin’in 21.yüzyılın en büyük gücü olarak ABD’nin yerini alacağını konuşuyor. Benim görüşüme göre bu durum Japonya’nın durumuna benziyor” dedi.
Hızla büyüyen Çin ekonomisi 2010 yılında Japonya’yı geride bırakarak ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmuştu.
(İHA)