Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 110 milyon TL’lik yatırıma sahip Lezita’nın yeni et entegre tesisinin açılışına katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı açılışa Denizli programından sonra katılan Başbakan Erdoğan, törenin yapıldığı yere helikopterle geldi. Törene, Başbakan Erdoğan’nın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekilleri, oda başkanları ile sivil toplum kuruluş temsilcileri de katıldı.

“TEKRAR MERMERİ BİLE DELER”

Son günlerde artan terör saldırılarında hayatlarını kaybeden güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet dileklerini ileten Başbakan Erdoğan, terörle mücadelede kararlılıklarını sürdürecekleri söyleminin muhalefet kanadında alışılmış tabir olarak yorumlanmasına tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan, “Terörle olan mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini, alışılmış bir ifade gibi kullananlar var ama bunlar tekrardır. Ama bu tekrar mermeri bile delecektir. Bunun böyle bilinmemesini istiyorum” dedi.
Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında Çin’le birlikte en yüksek büyüme oranını yakalayan ülke olduğunu belirtti. Bugün itibari ile açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
“İşsizlik yüzde 14’ün üzerine çıkmıştı o zaman. Bize o zaman yüklendiklerinde muhalefete ben de demiştim ki: ‘Göreceksiniz çok kısa süre sonra nasıl kriz bizi teğet geçecek' demiştim de bazıları dalgasını geçmişti. Teğeti bırak Dünyaya Türkiye’nin örnek olduğunu gördüler. İşsizlikte de bunu görecekseniz demiştik. Bugün yeni işsizlik rakamları açıklandı. Türkiye işsizlikte yüzde 8’e indi. Şu an da Avrupa, Amerika hepsini alın masaya yatırın. Onlar nerede, biz neredeyiz? Türkiye artık gelişiyor büyüyor ve ideali de yakalıyor. Geçen hafta içinde TÜİK 2012 yılı ikinci çeyrek büyüme oranlarını açıkladı ve 2012 ilk çeyrekte ekonomimiz yüzde 3,3 büyüme kaydetmişti. İkinci çeyrekte de bu pozitif büyüme devam etti. Yüzde 2,9 büyüme kaydetti. Bu büyüme oranıyla Türkiye OECD ülkeleri arasında ÇİN’le birlikte en yüksek büyüme oranını yakalayan ülkedir. Önceki döneme göre büyüme oranımız yüzde 1.8. Çin aynı şekildeydi. Dikkatini çekerim ABD’nin 2012 ikinci çeyrekte büyüme oranı binde 4. Onlar nerede? biz neredeyiz? İngiltere binde -5. AB bu da çok ilginç binde -2 ve 17 sinde böyle. 27 ülke olarak ele alınınca -1. OECD ülkelerinin ortalama büyümesine bakınca binde 2. Yani Türkiye 2012 ikinci çeyreğinde de Dünyadan farklı bi seyir izledi. Başarılı bir performans izledi. Türkiye küresel finans krizine rağmen olumlu bir seyir izlemeye devam ediyor. Merkez bankamızın rezervini hatırlatmak istiyorum. 2002 sonunda merkez bankası rezervi 27 milyar dolardı. Şu an da 107,5 milyar dolar. Ben hayal konuşmuyorum. Şu an ortaya matematik rakamları koyuyorum. Ekonominin grafiğini ortaya koyuyorum. 27 milyar dolar nire? 107,5 milyar dolar nire? Neredeyse yüzde 400. “

“BİZ ARTIK IMF İLE GÖRÜŞME YAPMIYORUZ”

Başbakan Erdoğan Türkiye’nin artık alan el değil veren el olduğunu belirterek IMF ile görüşmelerin sonlandırıldığını ifade etti. 75 milyondan aldıkları güçlei ilerlediklerini kaydeden Başbakan Erdoğan konuşmasına şu sözler ile devam etti:
“Türkiye’nin İMF ye olan borcu göreve geldiğimizde 23,5 milyar dolardı. İMF’ye vuranlar sallayanlar borçlandılar. Bize borç yükünü bıraktılar. Ödedik ödedik şu an bizim İMF ye olan borcumuz 1,3 milyar dolar. Biz artık İMF ile görüşme falan yapmıyoruz. Artık biz kendi imkânlarımızla yolumuza devam ediyoruz bu 1,3 ü de zaten bir kalemle öderiz. Çok düşük bir oran faiz olduğu için o şekilde ödeyerek devam ediyoruz. Küresel finans krizine Suriye’de yaşanan olumsuzluklara rağmen ekonomimizi büyütmeye devam ediyoruz. Türkiye artık dünyada alan el olmaktan çıkmıştır. Artık veren el olma duruman gelmiştir. 2002’lerde acaba birileri bize ne verecek diye bakarken şu an en az gelişmiş ülkelere yılda 1,6 milyar dolar yardımda bulunuyoruz. Bu yıl itibari ile. Elimiz Somali’ye uzanırken, Arakana, Srilanka’ya ulaşırken bu sizlerin bizlere kazandırdığı güçten geliyor. Bu milletin gücünden geliyor. Bir de tabi tarihten aldığımız güçten geliyor. Şair diyor ya, bir zamanlar bizde millet hem nasıl milletmişiz gelmişiz dünyaya millet. Milliyet nedir öğretmişiz. Biz böyle milletiz. Onun için 75 milyonun bu geldiğimiz noktada çok büyük payı var. “

İŞ ADAMLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

Erdoğan ayrıca 2 bin 200 kişilik kapasiteye sahip tesisi ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kazandıran Abalıoğlu yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerini sunarak iş adamlarına da teşekkürlerini iletti. İş adamlarının Türkiye’nin büyümesinde önemli etken olduğuna dikkat eçeken Başbakan Erdoğan; “İşadamlarımız özellikle kriz dönemlerinde yatırım yapma cesaretini gösteren işadamlarımız bu büyük başarının en büyük pay sahipleridir. Orhan Abalıoğlu’nun şahsında Türkiye’yi büyüten hükümetimize inanan tüm işadamlarımıza şirketlerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

110 MİLYON TL’LİK YATIRIMDA YÜZLERCE KİŞİYE İSTİHDAM FIRSATI

Abalıoğlu Grubu’nun 2006 yılı itibariyle Türkiye’ye büyük bir yatırım ile en son teknolojiye sahip yenilikçi makine ve ekipmanlarla donattığı yeni tesisinin açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte gerçekleştirildi. Toplam 100 bin metrekarelik alanı ile Türkiye’nin en büyük, üretimde geliştirilen en son teknolojilere sahip ve en hijyenik et entegre tesislerinden biri olan Lezita Entegre Et Tesisi’nde son dönemde yapılan 110 milyon TL’lik kapasite artırımları ile saatte 12 bin olan piliç üretim kapasitesi 24 bin adede çıkarıldı. İleri işlenmiş ürün grubunda ayda bin 200 ton olan kapasite, yaklaşık 2,5 katına çıkarılarak, 4 bin 400 tona yükseldi. Yeni tesisle birlikte Lezita fabrikasında istihdam edilen kişi sayısı bin 300 olacak.