Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran, "Tüketiciler çok dikkatli olsunlar, alışveriş merkezlerinde bu tür şeyler bilerek yapılabiliyor." dedi.

Mağaza ve marketler yoğun indirim kampanyalarıyla tüketiciyi çekerken; alışveriş yapan kişi indirimli ürünü alırken raftaki etiket fiyatına, son kullanma tarihine ve ürünün içeriğine dikkat etmeyebiliyor.

Zaman'dan Merve Kantarcı'nın haberine göre birçok markette ürünlerin etiketleri yanlış yapıştırılabiliyor ya da ürünlerin raf sırası ile etiketin yeri arasındaki fark tüketiciyi yanıltıyor.

Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki fark, tüketicilerin en fazla şikâyet ettiği konuların başında geliyor. Şikâyetlerin kimisi mağaza hatasından kimisi de tüketici hatasından kaynaklanıyor.

Büyük bir markette alışveriş yapan K.T., 10'lu paketi 1,95 liralık etikete bakarak aldığı Nesface'nin kasa fişinde 3,4 lira olduğunu mağazadan çıktıktan sonra fark ettiğini söylüyor.

Geri döndüğünde kasiyer etiketin hatalı, kasa fiyatının doğru olduğunu, isterse ürünü iade alabileceğini söylüyor. Bir başka tüketici Z.M. ise bir litrelik sütte indirimli fiyat 2,09 lira iken kasadaki fişte 2,25 olduğunu evde fark ediyor. Şikâyetini e-posta yoluyla bildirse de değişen bir şey olmayınca Z.M. çözümü o markete bir daha uğramamakta buluyor.

Tüketicilerin öncelikle kasa ve etiket fiyatı arasında fark olup olmadığına dikkat etmesi gerekiyor. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Engin Başaran, böyle bir durumda mağaza sorumlusuyla görüşülmesini öneriyor. Engin Başaran'ın alışveriş tavsiyesi şöyle:

"Tüketiciler çok dikkatli olsunlar, alışveriş merkezlerinde bu tür şeyler bilerek yapılabiliyor. Ürünü ellerine alsınlar, kod numarasını okusunlar, fiyatını okusunlar, ürünlere tekrar baksınlar. Alınan ürünler kontrol edilsin.

Çıkarken kasa fişine bakanlar farkı görebilir. Satın alırken ürünün etiket fiyatına, son kullanma tarihine ve içeriğine bakılmalı." Engin Başaran, yakın zaman önce bir markette kuşbaşı etin kilosu 30 lira, gerdan türü etin kilosu 20 lira iken, gerdan etin kuşbaşı etiketi fiyatıyla satıldığını, bu konuda tüketici şikâyeti aldıklarını söyledi.

Kasiyer ve mağaza sorumlusunun 10 liralık yanlışlığı kabul etmediğini anlatan Başaran, ancak şikâyet üzerine dernek olarak devreye girmelerinden sonra etin gerçek fiyatından tüketiciye verildiğini kaydetti.

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 12. maddesi uyarınca perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir, okunabilir şekilde o malla ilgili tüm vergiler dahil fiyat, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunlu. Etiket, fiyat ve tarife listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat üzerinden satış yapılması gerekiyor.

Tüketici Bilinci Geliştirme Derneği Genel Başkanı Fuat Engin ise etiket bulundurmama ya da farklı fiyatın ortaya çıkmasından kaynaklanan sorunlarla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müdürlüklerinin idari para cezası uygulama yetkileri bulunduğunu söyledi. Ceza uygulanması için vatandaşın şikâyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'ne bildirmesi gerekiyor.