Türk Eximbank A.Ş. Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, çok yüksek derecede ihracat yapmasına rağmen Trabzon’dan bir firma dışında Eximbank kredilerinden faydalanan firma olmadığına dikkat çekerek yapacakları bilgilendirmelerle bu sayının artırılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Türk Eximbank A.Ş. Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy ve Cenan Aykut, TTSO’da düzenlenen bilgilendirme toplantında katılımcılara banka kaynaklarıyla ilgili bilgiler verdi. Genel Müdür Kaplan, Trabzon şehrinin yüksek ihracat yapmasına rağmen Eximbank kaynaklarından en az faydalanan illerin başında geldiğini belirterek “Burada bir eksiklik var. Sanırım kendimizi yeterince tanıtamadık. Bundan sonra tanıtıma ağırlık vereceğiz. Bu sayının artmasını umut ediyoruz. Kredilerle ilgili temsilcimizden de bilgi alabilirsiniz” dedi.

Türk Eximbank A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, Reeskont Kredisi ve Sevk Öncesi İhracat Kredileri hakkında dinleyicilere bilgi verdi.

Reeskont kredisinin ihracatçılar için uygun maliyetli kaynakların artırılması amacıyla kullandırıldığını belirten Gürsoy, “Halihazırda T.C Merkez Bankası ile işbirliği içerisinde, bankamıza tanınan 5 milyar Dolar limit çerçevesinde kullandırılan Reeskont Kredisinin kapsamı genişletilerek, yapılan son düzenleme ile 120 gün vadeli ve döviz olarak kullandırılan Reeskont Kredisi, 1 Ağustos 2011 tarihinden itibaren TL cinsinden de kullandırılmaya başlanmıştır. Ayrıca 120 gün vade seçeneğinin yanında bankamız kaynakları ile desteklenerek 180 gün vade seçeneği de sunulmuştur. Piyasa koşullarına göre çok düşük maliyet yapısına sahip olan Reeskont Kredisinin faiz oranı Döviz kredisinde Libor + 0,75 TL kredisinde ise 180 gün için yüzde 9,00, 120 gün için yüzde 8,90 seviyesinde olup, Bankamız Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası programından yararlanan firmalara 0,25 puanlık bir faiz indirimi uygulanmaktadır. Bu çerçevede, kredinin maliyeti 120 gün vadeli krediler için yüzde 8,65 gibi cazip bir oran olmakta, böylelikle faiz avantajının yanında firmalara ihracat alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alabilme imkanı sunulmaktadır. İhracat taahhüt gerçekleştirme süresi kredi ise kullandırım tarihinden itibaren 12 aydır. Tüm ihracatçılarımıza açık olan ve kredi taleplerinin beklenmeksizin süratle karşılandığı Reeskont Kredisinden yararlanmak isteyen firmalarımızdan teminat olarak; kendisinin borçlu, Eximbank’ın alacaklı olarak yer aldığı ve Bankamız nezdinde limiti bulunan herhangi bir bankanın avalini taşıyan bono almaları yeterli olacaktır” dedi.

Bir başka kredi türünün de sevk öncesi ihracat kredileri olduğunu kaydeden Gürsoy, bu krediyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Sevk öncesi Türk Lirası ve döviz ihracat kredileri dış ticaret sermaye şirketleri hariç olmak üzere, ihracatçı veya imalatçı vasfını haiz ihracatçı firmalar ile ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı firmalara kanun, kararname ve tebliğlerle ihracı yasaklanan malların dışında kalan ve EK-11'de yer alan Türk menşeli malların, serbest dövizle, kesin olarak ihracı taahhüdü karşılığı kullandırılmak üzere aracı bankalara tahsis edilir. Bu krediden Dış Ticaret Sermaye Şirketleri hariç, imalatçı-ihracatçı, ihracatçı ve ihracata yönelik mal üreten imalatçı firmalar, Serbest Bölgelerde faaliyet ruhsatı alan İmalatçı-İhracatçı ,İhracata yönelik mal üreten imalatçı firmalar ile KKTC’de yerleşik İmalatçı-İhracatçı, İhracatçı, İhracata yönelik mal üreten imalatçı firmalar yararlanır. Banka ve firma limitine gelince krediye aracılık eden bankalara Türk Eximbank tarafından limit tahsis edilir. Bu limit kapsamında firma limiti 15.000.000 ABD Dolarıdır.  Faiz oranı, talep edilen kredinin vadesine, kredi riskine, sigortalılık durumuna göre değişir. Aracı banka komisyonu TL kredilerde 1 puan döviz kredisinde 0,5 puandır. Türk Eximbank Kısa Vadeli İhracat Kredisi olan firmalara sigorta indirimi uygulanır. Kredinin teminatı ise aracı bankalardır. Kredinin geri ödenmesi ise şu şekilde olmaktadır. 120 ve 180 gün vadeli kredilerde kredinin anapara ve faizi en geç kredi vadesinde, 360 gün vadeli kredilerde anapara 180. ve 360. günlerde iki eşit taksitte her dönem için tahakkuk eden faizleri ile birlikte,  540 gün vadeli kredilerde ise anapara 180., 360. ve 540. günlerde üç eşit taksitte her dönem için tahakkuk eden faizleri ile birlikte tahsil edilir.”
Gürsoy, daha kapsamlı bilgiye, kurumsal web sayfasından ulaşılabileceğini söyledi.

Genel Müdür Yardımcısı Cenan Aykut ise kredi sigortalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Sunumun sonunda soruları cevaplandıran Genel Müdür Kaplan, yurt dışında yapılan yatırımlarla ilgili bankanın kredi uygulamasını şu şekilde anlattı:

“İşadamlarımız bir ülkeden bir alt yapı taahhüt işini alıyor. O durumda devlet garanti veriyor, biz projeyi inceliyoruz anlaşmaları imzalıyoruz. Türk iş adamı hak edişi ortaya çıktıkça o ülkenin onayını da almak şartıyla biz ödüyoruz. O ülke bize borçlanıyor ve ödüyor. İkinci şekli ise devleti ilgilendirmeyen, tamamen özel sektörde oluşan bir projede, biz oradaki herhangi muteber bir bankanın garantisi olmak şartıyla yine aynı şekilde projeyi finanse ediyoruz. Biz ödüyoruz ve o banka garantisiyle kredinin geri ödemesi gerçekleştiriliyor. Önemli olan şu; bunlar yatırım niteliğinde olduğu için projenin önemine göre tamamlama süresine göre 3 yıl ödemesiz 13 yıl vadeli, hatta enerji projelerinde 18 yıla kadar çıkabiliyoruz. Tabii fiyatlamada OECD’nin ihracat kuruluşlar düzenlemesi var. Orada zaten fiyatlama prensipleri de verilmiş. OECD ülkesi bütün ülkeler buradaki kurallara tabi. Bu kurallara göre finansman Türkiye’den gidecek mal ve hizmetin yüzde 85’i ile sınırlıdır. Onun ötesinde fiyatlama DTÖ çerçevesinde Türkiye’de özellikle devletin finans maliyetinin belli bir oranının altında olamaz. Yani bir takım sınırlamalar var. Bizler de bu kurallar çerçevesinde hareket ediyoruz.”

Genel Müdür Kaplan, Yurt dışında kurulmuş ve sermayesinin belli bir kısmı yabancı olan şirketlerin krediden faydalanma durumuyla ilgili soruya ise, “Burada önemli olan şirketin yarısın Türk olup olmaması değil Türkiye’den mal ve hizmetin gitmesidir. Projenin Türkiye’den giden mal ve hizmet bölümünün yüzde 85’ini OECD kurallarına göre Eximbank finanse edebilir. Proje hangi ülkede ise o ülkeden banka da olabilir, Türkiye’den de olabilir. Hangi ülkeden geliyorsa o ülkenin risk durumuna göre fiyatlama yapıyoruz.”