EXPO 2016 ’jingle ve maskot tanıtım toplantısı’, Antalya’nın Serik ilçesinde yapıldı. EXPO 2016’nın maskotlarının isimleri kız olana "Ece" ve erkek olana ise "Efe" isimleri verildi.
Belek Cornelia Diamond Hotel’de yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, EXPO 2016 Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez ve çok sayıda yönetici ile bürokrat katıldı.
EXPO alanında çalışmaların devam ettiğini dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 190 ülkeyi davet ettiklerini söyledi. Bakan Eker, "Bizim için bir ilk. 1850’lerden bu yana Dünya’da, Avrupa’da, Asya’da, Amerika’da düzenlenen bu organizasyonlarda Türkiye bir ilki gerçekleştirecek. Bunu en iyi anlatan yerde yapılıyor. Antalya’da yapılıyor, buna hazırlanıyoruz.
Antalya ve Türkiye buna hazırlanıyor. Biz bütün güç ve gayretimizle 2016 yılında 23 Nisan’da açılışı gerçekleşecek olan bu evrensel etkinliği en güzel şekilde olması için uğraşıyoruz. 110 hektar alanda hazırlanan Antalya’daki Aksu ve Demre çayındaki bölgede gerek alt yapı ve üst yapı çalışmaları olsun, gerek bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmaları olsun büyük bir hızla sürüyor. EXPO’da olmazsa olmaz unsurlar olan EXPO tepesinden EXPO göleti ve buna ait diğer üst yapılar hızla yapılıyor. Ağaçlandırmalar yapılıyor. 190’a yakın ülke davet edildi. 33 ülke benzeri etkinliklere katıldı. Maksimum 54 ülke katılmış EXPO’ya. Bizim hedefimiz azamiyi yakalamak. Gayemiz bu yönde" dedi.

"EXPO’NUN TANITIMI İÇİN ÜLKE OLARAK ÇALIŞIYORUZ"
EXPO’nun tanıtımı için ülke olarak çalışıldığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO için, içinde Türk kelimesi geçen bir çiçeği seçtiklerini belirtti. Bakan Mehdi Eker, "Dışişleri Bakanımız da EXPO’nun uluslararası tanıtımı için büyük çaba içerisinde. Bizim tabi ki EXPO’da 110 hektar alan yabancı ülkeler için ayrıldı. Biz istiyoruz ki, her ülke kendi bahçesini, kendi bitkisini gelsin burada tanıtsın. Buraya katılsın. Burası kalıcı bir değer olsun. Antalya için yeni bir değer alanı olsun. Antalya’nın turizmine ve değerlerine katkı sağlasın. Antalya’ya ve Türkiye’ye kazandırılmış olsun. Altı ay açık kalacak ama ilave değerlerle büyüyecek ve devam edecek" dedi.
Alanda alt yapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, üst yapı ihalelerinin yapıldığını kaydeden Bakan Eker, "Yüklenici firmalara yer teslimi yapıldı. Bizim hükümetimizin kararlı duruşu ve Türkiye Cumhuriyeti projenin arkasındaki duruşu,bütün imkanları bu proje için seferber edildi. Bütün EXPO’yla ilişkili kurum ve kuruluşların burada var gücüyle çalışması, en güzel ve kaliteli bir işi zamanında tamamlamak ve hizmete sunmaktır.
Bitkilendirme çalışmaları da devam ediyor. EXPO’da tema, çiçek ve çocuk. Çiçek biyoçeşitliliği temsil ediyor. Tabi değerleri ve güzellikleri anlatıyor. Bahçe kavramını ve bahçecilik kavramını, bunun üzerinden tanıtacağız. O nedenle bahçe düzenlemesi çok önemli. Antalya’nın seçilmesi tesadüf değil. Biz sembol çiçek olarak bu bölgeye has endemik bir çiçek olan, içinde Türk kelimesi geçen tek çiçeği seçtik. Antalya ve Burdur yöresine has bir çiçek. Bir o kadar da güzel bir çiçek olan şakayıkı seçtik" ifadelerini kullandı.

"MASKOTLARIN İSİMLERİNİ ECE VE EFE KOYDUK"
EXPO için bir maskot belirlediklerini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Maskotla birlikte bir de müziğini birlikte tanıtacağız. Onlarla ilgili bir tanıtım yapıyoruz. Özellikle tabi bu maskotu seçerken de çok ayrıntılı bir çalışma yaptık. Bir çok seçenek üzerinde çalışıldı. Elbette ki evrensel bir tema duyurudur EXPO ama kendi kültürümüzü uluslararası sahalara taşıma özelliği taşımasına da özen gösterildi. Maskotlarımızın isimleri de yerli. Kendileri de figürleri de giysilerinin de bu bölgeyle çok yakın ilişkili olmasına özen gösterdik. Belirlediğimiz maskotların özelliklerinde Antalya ve Anadolu’dan çok sayıda figürler var. Hayırlı olmasını diliyorum. Maskotlarımızın isimlerini de kolay telaffuz edilmesi için Ece ve Efe isimlerini koyduk. Kız olan maskotun ismi Ece, erkek olanın ise ismi Efe."
(İHA)