Isparta'da 2008 yılında Isparta'da bir bankadan 7 bin 500 lira kredi çeken Serkan Ağarlı, krediyi 36 ay vade ile yıllık yüzde 19,08 faiz oranı ile kullandı.

Borcunun yaklaşık 6 bin lirasını ödeyen Ağarlı, daha sonra incelediği ödeme planında faiz oranının yıllık yüzde 28,16'ya çıkarıldığını fark etti.

Ödeme planının sözleşmede ilk belirtilen faiz oranından hesaplanmadığını savunarak bankaya başvuran Ağarlı, krediyi sözleşmede ilk belirtilen şekliyle ödemek istediğini, aksi halde ödeme yapmayacağını söyledi. Ancak şube Ağarlı'ya olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine Ağarlı borcunu ödememeye karar verdi.

Borcun ödenmemesi üzerine bankanın 5 Nisan 2010'da Isparta İcra Hukuk Mahkemesi'ne dava açması sonucu Ağarlı hakkında ödenmemiş borcun tahsili için icra takibi başlatıldı. Ağarlı, bunun üzerine hakkındaki icra takibinin kaldırılması için mahkemeye itiraz etti.

Yaklaşık 18 ay süren dava sonucunda itirazı reddeden mahkeme, Ağarlı'nın 4 bin 900 lira olan borcunun dışında 2 bin lira da tazminat ödemesine karar verdi. Ağarlı, yerel mahkemenin verdiği kararı Yargıtay'da temyiz etti.

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin banka lehine verdiği kararı bozarak, davanın yeniden görülmesini karara bağladı.

Davayı yeniden gören mahkeme, Yargıtay'ın verdiği bozma kararına uyarak bankanın haksız olduğuna hükmetti ve icra takip talebini reddetti.