Merkez Bankası bugün Para Kurulu Politikası toplantısı yaptı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, bir hafta vadeli repo faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildiği belirtilerek, "Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75, gecelik faiz oranları, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11 ve geç likidite penceresi faiz oranları, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5 şeklinde belirlenmiştir" denildi.

Yılın ilk çeyreğinde iç talepte belirgin bir yavaşlama görüldüğüne vurgu yapılarak, ikinci çeyreğin ise ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği bildirildi. Açıklamada, "Toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyeceği, cari işlemler açığının ise kademeli olarak azalmaya devam edeceği tahmin edilmektedir" denildi.

Enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonun hedef üzerinde seyredecek olmasının, fiyat davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirdiğinin altı çizilen açıklamada, "Gerekli görülen günlerde Nisan ve Mayıs Kurul Kararlarında ifade edilen ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir" denildi.

Merkez Bankası, küresel ekonomideki belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasındaki esnekliği korurken, Türk Lirası'nın fonlanmasının aşağı ve yukarı yönlü ayarlanabileceği kaydedildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk Lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha arttırılmasının uygun bulmuştur."