GİRESUN (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Biz göreve gelmeden o dönem 2002 yılında ilan edilen resmi fiyat 1,6 lira ama piyasa fiyatı 1,5 liraydı. O tarihten bu yana fındığın fiyatı hiç düşmedi, hep arttı. Her geçen yıl Giresun'a, Giresunlulara ve bütün bölgeye daha büyük oranda katkı sağlar hale geldi." dedi.

Canikli, Fındık Araştırma Enstitüsünün Kuruluşunun 80. Yıl Dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, 2002'den beri fındık üreticisinin hiç mağdur olmadığını söyledi.

Göreve geldiklerinde fındık fiyatlarının 1,5 lira olduğuna dikkati çeken Canikli, "Biz göreve gelmeden o dönem 2002 yılında ilan edilen resmi fiyat 1,6 lira ama piyasa fiyatı 1,5 liraydı. O tarihten bu yana fındığın fiyatı hiç düşmedi, hep arttı. Her geçen yıl Giresun'a, Giresunlulara ve bütün bölgeye daha büyük oranda katkı sağlar hale geldi." ifadesini kullandı.

Canikli, o zamanlarda bunun sözünü verdiklerini kaydederek, "Şu olur, bu olur, bu kadar lira olur, fiyatı 5 lira olur, 3 lira olur, 2 lira olur, bunu bilemeyiz ama şunu söz veriyoruz dedik, 'kesinlikle fındık üreticisini mağdur etmeyeceğiz'. Hamdolsun hiçbir yılda da mağdur olmadı ve bugün geldiği noktalara baktığınızda inanılmaz fiyatlar söz konusu, yani hayal bile edilemeyecek fiyatlar söz konusu." diye konuştu.

Canikli, 2002'de fiyat az olduğu için çiftçilerin, üreticilerin bahçeye girmediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Toplamaya değer görmüyordu çünkü, toplama maliyeti bile neredeyse fındığın satış fiyatına eşitti ya da onun üzerine çıkabiliyordu. Dolayısıyla vatandaş protesto olarak o dönemde, 2002 yılında bahçeye girmiyordu. Gittiğimiz her yerde konu, tek bir konu vardı, fındık, fındık, fındık ama son yıllarda artık hiçbir yerde siz de duymadınız, hiç kimse duymadı, bugün de mesela yani törenlere gidiyoruz, aktivitelere katılıyoruz, vatandaşlarımızla görüşüyoruz ama hiç kimse, hiçbir yerde fındıkla ilgili bir konuyu gündeme getirmiyor."

Usanmadan, yorulmadan, bıkmadan, gerçekten üreticinin haklarını koruduklarını vurgulayan Canikli, "Bazen çok sert tartışmalar oldu bu amaca ulaşmak için, vatandaşımızın bize verdiği bu görevi yerine getirmek için ama sonuç itibariyle bu noktada temsil açısından üreticimizin de haklarını en iyi şekilde koruduğumuza inanıyoruz." dedi.

Doğrudan gelir desteğinin fiyatın yanında devam ettiğini ve artık süresiz hale geldiğini aktaran Canikli, "Bundan sonra her yıl inşallah tekrarlanacak. Diğer sigorta mekanizmalarıyla bunların hepsini hallediyoruz." ifadesini kullandı.

Canikli, Fındık Araştırma Enstitüsünün, fındık üretiminin gelişimine büyük kaktılar verdiğine inandıklarını ifade ederek, daha büyüğüne, daha ötesine, geçilmesi gerektiğini, daha farklı şeyler yapılması gerektiğini vurguladı.

- "Tabiatla insan sağlığıyla uyumlu örtüşen ilaçların geliştirilmesi gerekiyor"

Bunlardan bir tanesinin fındıkta kullanılan ilaçlar ve ilaçlama mekanizması olduğuna işaret eden Canikli, şöyle konuştu:

"Maalesef sağlığa, tabiata, doğaya son derece zararlı olan, uzun dönemde olumsuz kalıcı etkileri olan kimyasal ilaçlama yapılıyor çok büyük oranda. Hatta 2000'li yılların başında kullanılan bazı ilaçlar şu anda çok zehirli olduğu için sonradan yasaklandı. Araştırma Enstitüsü olarak ilk önce bana göre yapılması gerekenlerden bir tanesi fındık üreticisi bu tür ilaçlardan kurtarılmalı, bu tür ilaçlara mahkum edilmemeli, daha organik, çevreyle tabiatla insan sağlığıyla uyumlu, örtüşen ilaçların geliştirilmesi gerekiyor."

Canikli, ayrıca verim konusunda da sıkıntı olduğuna değinerek, "Bunu herkes de biliyor, normalde dekar başına 150 kilogramın üzerine çıkılabilir, rahatlıkla ortalama 150 kilogram olması gerekir ama 70-80 kilogramlara kadar düşebiliyor dekar başına verim. Bu da son derece önemli. Onu da geliştirecek yeni ürünlerin ve aynı zamanda dikim yöntemlerinin de hem geliştirilmesi, hem de vatandaşa bunların uygulatılması gerekir." şeklinde konuştu.

- "Giresun kirazın anavatanıdır"

Giresun'un fındığın başkenti olduğunu, bunu herkesin bildiğine işaret eden Canikli, "Bir de kirazın da anavatanı olduğunu çok kimse bilmez. Gerçekten Giresun kirazın anavatanıdır. Hatta Giresun isminin bir rivayete göre kiraz kelimesinden türetildiği söylenir ve bununla ilgili yeteri kadar gerçekten bir altyapı da var. Üretim noktasında o kadar yaygın üretim yok ama Giresun fındığın başkenti ama aynı zaman da kirazın da anavatanıdır." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise Fındık Araştırma Enstitüsünün 80. Yıl Dönümünü kutlayarak, "Asırlık olmaya az kaldı. Böyle bir kuruma ihtiyaç var mı, var. Niçin ihtiyaç var? 16 ili ilgilendiriyorsa 400 bin aileyi ilgilendiriyorsa Türkiye'ye 2 milyar doların üzerinde ihracat katkısı varsa o zaman mutlaka fındık üretimine katkıda bulunması lazım. İşte bilgi ve bilimi fındık üretimine katacak kurum da bu enstitüdür." diye konuştu.

Fındık Araştırma Enstitüsü'nün asırlık olduğunda da çok daha büyük başarılara imza atacağına inandığını ama bu kuruluşlara sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Fındık muhakkak ki 16 ili ilgilendiriyor ama fındık denildiğinde iki, üç tane il sayın mutlaka birinci sırada Giresun gelir. Dolayısıyla Giresunlular diğer illerden çok daha fazla sahip çıkacaktır, öyle olduğu için de bu enstitünün de merkezi Giresun'dadır." ifadesini kullandı.