‘Yeni fındık sezonunun bir ay sonra başlayacak olmasına rağmen, fındık üreticisinin haklarının korunacağına dair hiçbir işaret görünmüyor.  Hükümetin 3 yıl boyunca uyguladığı ve adına “Yeni fındık stratejisi” dediği dönem sona ermiştir. Söz konusu stratejinin sonucu olarak fındık üreticisi yabancı tekellerin ve yerli ortaklarının eline terk edilmiş, bu yapılırken de alan bazlı destek uygulaması ile avutulmuştur. AKP hükümetinin son üç yıl uyguladığı “Yeni fındık stratejisi”nin sonuçları şu şekilde ortaya çıkmıştır.

1–Alan bazlı destek sona ermiştir.

2–Fındıkda fiyat istikrarsızlığını önleyen ve üreticinin kendi kuruluşu olan Fiskobirlik tasfiye sürecine sokularak üretici yabancı tekeller karşısında korumasız bırakılmıştır. Üstelik Fiskobirlik’in bazı büyük depoları bu tekellere kiralama yoluna gidilmiştir.

3–2006-2007-2008 yıllarında fındık alımı yapan TMO 2009 yılından itibaren geri çekilmiş, TMO fındık alımı yapmadığı gibi Fiskobirlik de alım yapmamış ve son üç yıl fındık üreticisi savunmasız bırakılmıştır. Ortaya çıkan sonuç itibari ile TMO’nun Fiskobirliği çökertmek için devreye sokulduğu gibi kuvvetli bir şüphe oluşmuştur.

4–Yabancı tekeller ve yerli ortaklarının Fiskobirlik’in boşalttığı alanı doldurmak üzere devreye sokuldukları görülmüş, büyük depolar yapmaya ve kiralamaya başlamışlardır.

5–Söz konusu stratejinin uygulanma sürecinde yalnız bırakılan ve iyice borçlandırılan fındık üreticisi peyderpey Fındık bahçelerini elden çıkaracak noktaya getirilmiştir.

Bu yıl fındık rekoltesi 700 bin ton civarında tahmin edilmektedir. Yani fındık için “Var yılı”dır. Fındığın fiyatını bulması halinde üreticinin borçlarının bir kısmını tasfiye etme şansı olacaktır. Ancak Hükümetin görevini gecikmeden yerine getirmesi gerekmektedir. 2011 yılı Ekim ayı ortalama fiyatının 6,6 lira olduğu dikkate alınırsa sadece enflasyon farkı ile bile 7,25 altında bir fiyat iktidarın “Yeni fındık stratejisi” adı altında uyguladığı

“Fındık üreticisini sahipsiz bırakma” politikasının sonucu sayılacaktır.

2012 fındık sezonuna, üretici adına fiyat düzenlemesi yapacak Fiskobirlik dahil hiçbir kurumun kalmadığı, yabancı tekellerin sahipsiz üreticinin fındığını ucuza kapatmak için büyük depolar edindiği bir ortamda giriyoruz. Fındık fiyatındaki her bir liralık düşüş, Karadenizli üreticinin 390 milyon dolarını aracılara akıtmaktadır. Arzu etmeyiz ama iktidarın bu umursamazlığı ile 2010 fiyatlarına dönülecek olursa üreticinin kaybı 1,5 milyar dolar civarında olacaktır. Bu Türk halkının refahının yabancılara aktarılmasından başka bir şey değildir. Bu nedenle fındık sezonuna bir ay kalmasına rağmen Hükümetin sorumluluğunu nasıl yerine getireceğine dair bir açıklama yapmamasını yadırgıyor ve Hükümeti göreve davet ediyorum. Oylarını aldığı Karadenizli fındık üreticisinin gelirlerini yabancı tekellere yağmalatmaması konusunda Hükümeti uyarıyorum. Saygılarımla’
KAYNAK: PUSULA61