ORDU (AA) - Ordu'da serbest piyasada işlem gören 50 randımanlı kabuklu fındık fiyatının 10 liranın altına düşmesi Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantı'sında değerlendirildi.

Altınordu Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya, AK Parti Ordu Milletvekilleri Oktay Çanak, Metin Gündoğdu, TZOB Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan ve Ordu'daki ilçe ziraat odaları başkanları katıldı.

Gündoğdu konuşmasında, AK Parti olarak her zaman fındık üreticilerinin yanında olduklarını belirterek, "2009 yılından beri üreticilere verilen alan bazlı destek ödemesi bunlardan birisi." dedi.

Fındık fiyatının 10 liranın altına düşmesinin kendilerini de rahatsız ettiğini vurgulayan Gündoğdu, konuyu Başbakan yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli ile de konuşacaklarını kaydetti.

Çanak da fındığın zirai konunun yanı sıra ticari ve siyasi bir konu olduğunun altını çizerek, "İyi niyetle konuşanlara sözümüz yok. Ama bu dönemde konuşulması emin olun siyasi bir konudur. Fındığın bugün bu hale gelmesinin nedeni de geçmiş dönemdeki sorunları nedeniyle siyasi bir konudur." değerlendirmesini yaptı.

Çanak, FİSKOBİRLİK'in geçmiş dönemde kötü yönetilmesi nedeniyle bugün ki sorunların ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Soydan, 2009 yılından bu yana fındığın serbest piyasaya bırakıldığını anımsatarak, "Yaklaşık 7 yıldır fındık fiyatları serbest piyasa koşullarına göre şekillenmektedir." dedi.

Serbest piyasadan ilk zamanlar tüm üreticilerin umutlu olduğunu ancak daha sonra serbest piyasanın üreticiler başta olmak üzere, manav ve tüccarlara zarar vermeye başladığını savunan Soydan, "2015 yılının aralık ayından itibaren serbest piyasa koşullarında fındık fiyatının aniden düşüş göstermesiyle şu anda yaşadığımız sıkıntılarımız başlamış oldu. O tarihe kadar fındık fiyatında bir istikrar görünüyordu. Ancak o tarihten sonra fındıkta daha istikrar yakalanamadı ve sürekli düşüş yaşandı." diye konuştu.

Serbest piyasa şartlarının yeniden gözden geçirilmesini talep ettiklerini ifade eden Soydan, şunları kaydetti:

"Bilinmesini isteriz ki üreticilerimiz çok aşırı fiyatların peşinde değil. Üretici sadece fiyatta istikrar istiyor. Eylül ayında 14-15 lira seviyelerine çıkan fındık fiyatı şu anda 10 liranın altına düştü. Buda asla kabul edilir değil. Bu nedenle üretici artık psikolojik sınırların altına inmiştir. Önümüzdeki süreçte yeni sezona gireceğiz. Ama maalesef fındık fiyatında bir istikrar yok. Biz istikrar bekliyoruz. Fındıkta istikrarlı bir fiyatı yakalayamadığımız zaman üretici bu sefer panik yapıyor. Üretici gelecek sezonun fiyatları konusunda bir tedirginlik yaşıyor. Bizimde beklentimiz artık üretici bu tedirginliği yaşamasın. Açıkçası biz bu şartlar altında üreticiler olarak mağduruz. Fındık fiyatının şu anda 10 liranın altında olması hepimizin moralini bozdu."

Soydan, FİSKOBİRLİK ya da TMO'nun bu süreçte devreye sokularak fındık alımı yapmasını beklediklerini kaydetti.

Karan, fındıkta belli başlı sorunların olduğuna değinerek, "Birinci sorunumuz fındık bahçelerinin yaşlanması, ikinci sorunumuz üreticilerin yaşlanması, üçüncü sıkıntımız fındıkta tekelleşme olması ve dördüncü sıkıntımız fındık bahçelerinin miras yoluyla çok küçük parçalara bölünmesi. Dolayısıyla üreticiler olarak bizimde öz eleştiride bulunmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Fındık konusunda ilgili her yıl farklı senaryolar ile karşılaştıklarını öne süren Karan, artık üreticiler olarak bu problemlerin yaşanmamasını istediklerini belirtti.

Toplantı, basına kapalı olarak devam etti.