ORDU (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, fındıkta lisanslı depoculuğa geçileceği yönündeki açıklaması, üreticiler tarafından olumlu karşılandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın serbest piyasa koşullarına bırakılmasının ardından sorunların üretici aleyhine üst üste geldiğini savundu.

Halen sorunların artarak devam ettiğini ileri süren Soydan, sorunlardan kurtulmanın tek yolunun ise fındıkta lisanslı depoculuğa geçilmesinden geçtiğini söyledi.

Soydan, üreticilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için lisanslı depoculuğu sonuna kadar savunduklarını vurgulayarak, "Sayın Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş'un bu yöndeki açıklamaları bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu açıklamaları çok ciddi ve önemli buluyoruz. Biz de TZOB olarak lisanslı depoculuğu sonuna kadar savunuyor ve destekliyoruz." dedi.

Özellikle serbest piyasada düşen fiyatların dengelenmesi ve artması noktasında lisanslı depoculuğun önem arz ettiğini dile getiren Soydan, şunları kaydetti:

"Fındığın serbest piyasa koşullarına bırakılmasının ardından emanet sistemi üreticilere sürekli zarar verdi. Bundan dolayı da emanet sisteminin ortadan kalkması için lisanslı depoculuğun mutlaka hayata geçirilmesi gerekmektedir. İnşallah önümüzdeki günlerde bu hayata geçer. Bu sistemin hayata geçmesiyle fındıkta mutlaka bir rahatlama olacaktır. Her şeyden önce lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesiyle üreticilerin hakları sonuna kadar korunacaktır. Bu sistem hayata geçtiğinde fındığını tüccara emanete bırakanlar ya da ürünlerini evinde bekletmek zorunda olanlar bu ürünlerini evinin odalarında bekletmeyip lisanslı depolara bırakacaktır. Ürün bıraktığına dair kartını da eline aldıktan sonra istediği zaman istediği bankadan fındığının parasını alacaktır. Lisanslı depoculuk başladığında stok, alıcıların elinde değil üreticinin elinde olacaktır. İnşallah bundan sonra kozlar üreticinin eline geçecektir."

Soydan, serbest piyasada fındık fiyatının düşmeye devam ettiğini de belirterek, "Bugün itibarıyla serbest piyasa koşullarında 50 randımanlı fındık 10,25 liradan işlem görmektedir. Bu da haliyle üreticilerimizi oldukça üzmektedir. İnşallah bu kabustan üreticilerimiz kısa süre uyanır." diye konuştu.