GİRESUN (AA) - Giresun'da üreticiler fındık alımı için hazırlıklarını tamamlayan Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) ürünlerini teslim etmeye başladı.

Aksu mevkisinde Dereli yolu girişinde depo kiralayan TMO, daha önceden randevu alan üreticilerden Giresun kalite fındığın kilogramını 10,5, levant kalite fındığın kilogramını ise 10 liradan alıyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ziraat odaları olarak uzun süredir dile getirdikleri fındıkta taban fiyat oluşması ve müdahale alımının gerçekleştiğini söyledi.

TMO'nun artık piyasada bir aktör olarak bundan sonra da yer alacağını ifade eden Karan, "Burada bugün iki alım noktasında merkez ve Tirebolu'da alım yapılıyor, inşallah üretici de ürününü iyi değerlendirmek için teslim eder." dedi.

Karan, uzun süredir piyasada daralma söz konusu olduğuna işaret ederek, "Alım noktasında piyasadaki oyuncular az olduğu için fındık fiyatları belli kesimlerin inisiyatifindeydi. Fiyat kademeli olarak sürekli aşağı çekiliyordu, artık bundan sonra Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girmesiyle alım yönünden serbest piyasa koşullarında fındık fiyatlarının daha iyi noktalara gideceğini umuyoruz." diye konuştu.

Fındıkta uzun zamandır fiyat tartışması olduğunu hatırlatan Karan, "TMO bir fiyat açıkladı, şu anda elde kalan fındıkların kalite oranını bilmiyoruz. 10,50 lira fiyatın tabii revize edilmesini istiyoruz. Sezona 12,00 liradan başlayan bir fındık fiyatı var." ifadesini kullandı.

Nurittin Karan, fındık alımlarının asıl meyvesinin gelecek sezon görüleceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üreticilerin elinde çok fındık yok, çok fındık gelmeyecek, inşallah önümüzdeki sezon TMO'nun piyasada olmasıyla beraber bol ürünle iyi bir fiyat oluşacağını düşünüyoruz. Tabii fiyat tartışılabilir, fiyata takılmıyoruz, TMO'nun bir oyuncu olarak piyasaya müdahale etmesini üreticinin yalnız olmamasını önemsiyoruz. Üretici de buna göre borçlanacak, bütçesini buna göre düzenleyecek, üreticinin kafası karışmayacak."

- "TMO'nun fındıkta ihracat yönlü çalışması gerektiğini düşünüyorum"

TMO'nun almış olduğu fındığı hemen piyasaya sürdüğü takdirde fiyatların aşağı yönlü hareketine neden olabileceğini dile getiren Karan, "TMO'nun fındıkta ihracat yönlü çalışması gerektiğini düşünüyorum, ihracat noktasında da işlenerek satış noktasında da çalışmasını istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Ziraat Odaları Giresun İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman ise Giresun'da fındık fiyatının geçen haftayı 9,75 liradan kapattığını kaydetti.

TMO'nun piyasaya girmesinin pazara doping etkisi yaptığını kaydeden Yaman, "Geçen hafta serbest piyasada fiyat 9,75 liradan kapandı. TMO'nun bugünden itibaren fındık alımına başlaması pazara olumlu yönde yansıdı. Uzun süre sonra serbest piyasada fiyat yeniden yukarıya doğru tırmanışa geçti ve yeni haftaya 10,25 liradan başladı." dedi.