GİRESUN (AA) - Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden, fındık üreticilerinin dalkıran zararlısı olarak adlandırılan böcekle kimyasal mücadele etmeleri gereken dönemin başladığı bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, dalkıranın ergin dişilerinin, ağacın gövde ve dallarında galeriler açarak zararlı olduğu belirtildi.

Genellikle sürgün dibinden 2 milimetre çapında yuvarlak bir delik açarak dala girmesiyle bitki öz suyunun dışarı sızdığına ve ağacın zayıfladığına dikkati çekildiği açıklamada, "Sızıntılar ağaç gövdelerinde siyahımsı izler bırakır, dal zayıflar, yan dallar veya tamamı kurur. Genel olarak 2-3 santimetre kalınlığındaki dalları bir galeri kurutabilir. Yoğun saldırılarda ocakları tamamen kurutabilir. Dalkıran bakımsız, zayıf ve taban suyu yüksek yerlerde kurulu bahçelerde daha fazla zarar yapmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, biyoteknik mücadelede ruhsatlı "Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar" kullanıldığı bilgisi verilerek, bu tuzakların erginlerin yoğun olarak çıkış yaptığı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında bulaşıklığın yüzde 70-80 olduğu bahçelerde dekara 6-8 tuzak, bulaşıklığın yüzde 30-40 olduğu bahçelerde dekara 3-4 tuzak asılması gerektiği vurgulandı.

Kimyasal mücadelenin ergin dişilerin galeri açmalarını önlemek amacıyla yapıldığı aktarılan açıklamada, bunun için de ergin çıkışı döneminde ilaçlama yapılması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, ilkbaharda çıkan erginlere karşı hava sıcaklığının 18-20 santigrat dereceye ulaştığında ruhsatlı ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılabildiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Başarılı bir kimyasal mücadele için ise çıkış zamanının tespit edilmesi önemlidir. Bu amaçla Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar monitör amaçlı kullanılarak ergin çıkış zamanı tespit edilebilir veya ilaçlama yapılacak bahçelerde yeni galeriler aranır, 30 dalda 3 yeni galeri görülürse ilaçlamaya başlanır. Çıkış zamanı belirlendikten sonra yoğunluğunun fazla olduğu bahçelerde Chlorpyrifos+Cypermethrin 400+40 g/l etkili maddeli bitki koruma ürünüyle, Giresun ilimizde Temmuz ayı başında birinci ilaçlama, ilk ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri dalların gövdelerini kaplayacak şekilde uygulanmalıdır."