ORDU (AA) - Fındıkta yaşanabilecek doğal afetlere karşı üreticilerin, tarım sigortası yaptırmalarının önemli olduğu bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine, fındıkta tarım sigortası yaptırmak için son başvuru tarihinin 5 Mart olduğunu anımsattı.

Tarım sigortasını, çiftçilikle uğraşan herkesin yaptırması gerektiğini vurgulayan Soydan, "Tarım sigortası, doğal afetler karşısında devlet tarafından desteklenebilecek ve üreticilerin zararlarının telafi edilebilecek olan bir sistem. Bundan dolayı da özellikle bölgemizde fındık üreticilerinin bu sigortayı muhakkak yaptırmaları gerekiyor." dedi.

Soydan, son yıllarda iklimsel değişiklikler olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Fındıkta özellikle mart ayı içinde hava sıcaklıklarının artması, devamında da yaprakların açarak soğuk havanın gelmesiyle don olayı yaşanabiliyor. Çiftçilerin bu durum karşısında sigorta yaptırması önemli. Zararların devlet tarafından bir kısmının karşılanması anlamında sigortanın önemi büyüktür. Bu kapsamda istenilen düzeyde olmasa da birçok üreticimiz sigortalarını yaptırıyor. Çünkü tarım sigortaları yaptırmayan üreticilerimiz, bu zararlarının karşılığını alamayacaklar. Ayrıca zirai kredilerinin ertelenmesinde de sigorta yaptıran üreticilerimiz yararlanabilecek."