GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, fındıkta fırtına ve zirai don nedeniyle oluşan hasarların ön tespit çalışmalarını, 10 gün içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Satoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta ve Doğu Karadeniz'de fındık ürünü için bu yıl 90 bin poliçe yapıldığını kaydetti.

Fırtına ve zirai don hasarının daha çok Giresun'da etkili olduğunu belirten Satoğlu, bu yıl bölgede fırtına ve zirai don hasarlarının yoğun olduğunu hatırlattı. Mart ayından bu yana zirai dondan çok, fırtına hasarlarının daha fazla olduğuna dikkati çeken Satoğlu, "Bu yıl üst üste fırtınalar yaşandı. Orta ve Doğu Karadeniz'de 90 bin sigorta işlemi yapılırken, bize 65 bin hasar ihbarı geldi. Bu ihbarların da 45-46 bini sadece Giresun ilimize ait. Büyük bölümü de fırtına hasarlarıyla ilgili. 13-15 bin de zirai don ihbarları mevcut." dedi.

Satoğlu, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ve 10 gün içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini dile getirerek, "Yoğun bir şekilde ekspertiz çalışmalarını yapmaya başladık. Bölgede 200 civarında eksperle hasar çalışmalarını sürdürüyoruz. Hasar dosyasının büyük kısmının ön tespitleri tamamlanmış durumda." diye konuştu.

Hızla üreticilere ulaşıp hizmet vermeye çalıştıklarını anlatan Yusuf Cemil Satoğlu, "Giresun ve çevresi için bu yıl yapılan çalışmalarda zorlu görevi yerine getiriyoruz. Bölge müdürlüğümüz bu konuda çok hassas ve yoğun çalışma içerisinde. Eğer yine bir doğa olayı yaşanmazsa, mevcut dosyalarının tamamlanması süreci bir hafta, 10 gün içerisinde bitmiş olacaktır. Ondan sonra da ihbarlarda kesinleşme süreci başlayacak." ifadelerini kullandı.

-"İlk tespitlerde lokal hasarlar bulunuyor"

Satoğlu, ilk tespitlerde lokal hasarların bulunduğunu, bu nedenle henüz kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Özellikle Giresun ve çevresinde hasarların yoğunlaştığını gözlemlediklerini aktaran Satoğlu, "Çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda hasar miktarıyla ilgili bir şey söylemek zor. Kesinleştikçe bu oranlar çıkacak. Lokal bazı yerlerde daha yüksek hasar var. Bazı yerlerde çok düşük, hatta hiç olmayan bölgeler de var. Çok değişkenlik gösteriyor. Tespitler tamamlandıktan sonra net bir söylemek mümkün olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Satoğlu, dosya işlemlerinin tamamlanmasının ardından hasat döneminde de hasar ödemelerinin başlayacağını bildirdi.

Satoğlu, TARSİM olarak fındığın önemini iyi bildiklerini ve gereken hassasiyeti gösterdiklerini ifade ederek, "Fındık önemli ve stratejik bir ürün. Bizim açımızdan da önemli. Dolayısıyla burada olabildiğince tüm hassasiyeti gösteriyoruz" dedi.