ADANA (AA) - Ford Trucks’ın tüm hizmetlerini Adana'da tek çatı altında verecek Gizerler bayisi açıldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, açılışta yaptığı konuşmada, son dönemde yaşanan terör olaylarında ve terörle mücadelede hayatlarını kaybeden asker ile polis ve vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarını kaybeden tüm ailelere başsağlığı, yaralı vatandaşlara da acil şifalar diledi.

Terör olaylarının bir an önce sona ermesini dileyen Koç, "Ülkemizi ve dünyanın aslında pek çok bölgesini etkileyen savaşların ve terör olaylarının bir an önce sona ermesi, barış, huzur ve refahın ve her şeyden önemlisi, en azından bana göre her şeyden önemlisi, özellikle saldırı altında bulunduğumuz şu dönemde erozyona uğrayan birlik ve beraberliğimizin tekrar pekişmesini ve güçlenmesini diliyoruz, temenni ediyoruz." dedi.

Koç topluluğu olarak her işlerinde, yönlerini ülkenin geleceğine, Ar-Ge ve inovasyona çevirdiklerini, hız kesmeyen teknoloji yatırımlarıyla da daha üstün nitelikli ürünler ve üstün hizmetler üretmeye çalıştıklarını ifade eden Koç, bu vizyonları sayesinde bugün sadece araçları değil, teknolojiyi de ihraç eder konuma geldiklerini kaydetti.

- Yüzde 100 yerli mühendislik ve işçilik gücü

Firmalarının, kendi geliştirdiği ve ürettiği Ford Trucks çekici ve kamyonları için 3 kıtada 60 ülkede satış yapma, organizasyon kurma ve distribütör atama haklarına sahip olduğunu anlatan Koç, Ford kamyon ve çekicilerinin ilgili dizel motorları için tüm dünyaya global mühendislik çalışmalarının sorumluluğunu da üstlendiklerini ifade etti.

Koç, şunları söyledi:

"Yüzde 100 yerli mühendislik ve işçilik gücümüzle ürettiğimiz çekici ve kamyonlar ile bu araçlarda kullandığımız ve geçen ayda lansmanını yaptığımız ecotorq motorumuzun seri üretimine başladık. Bu motorları Çin'den Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Güney Amerika'ya, tüm dünyaya ihraç ettikçe Türk ekonomisine de önemli katkılarda bulunacağımızı düşünüyoruz. Ürünlerimiz, yurt içinde büyük rağbet görürken, yurt dışında da Türk malı damgasıyla bizleri gururlandırıyor."

Koç, 2013 yılında Çin, 2014 yılında Rusya ile ağır ticari araçların üretimi ve pazarlanması için üretim işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını anımsatarak, bu anlaşmalarla Çin ve Rusya'da kamyon ve çekici üreteceklerini belirtti.

Planlarının bir nebze sekteye uğradığını aktaran Koç," Hem Rusya'ya uygulanan ambargolar, hem iki ülke arasındaki son dönemde yaşanan tatsızlıklar... Ama şunu bilmenizi istiyorum ki inşallah işler normale döndüğünde, Rusya toparlandığı zaman Türkiye'den sonra en çok kamyon sattığımız pazar Rusya pazarı olacaktır." diye konuştu.

Koç, Ortadoğu bölgesinde Umman, Katar ve Bahreyn'de tesis açılışlarını büyük ölçüde tamamladıklarını belirtti.

Afrika pazarında stratejik üs olarak kabul edilen Fas'ta açılan bayi aracılığıyla büyümelerini Afrika'ya da taşıdıklarını anlatan Koç, şunları kaydetti:

"Bu sene açacağımız Doğu Avrupa ve yeni Afrika bayilikleriyle global adımlarımıza hız kazandıracağız. Amacımız, attığımız bu adımlarla 2020 yılında 50 ülkede tüm distribütörlük ve bayi ağımızı tamamlamış olacağız. Yani 1982'de çıktığımız bu yolculukta 'ürettiğimiz kamyonu satabilir miyiz' diye düşünürken bugün, 4 yıl sonra hedefimiz 50 ülkede tamamen kendi mühendis ve işçilerimizin ürettiği araçlarımızı, motorlarımızı dünyaya satarak dünya kamyon pazarında iyi, önemli bir oyuncu olma yolunda bulunmak. İyi ki 1982 yılında bu maceraya çıkmışız."

- "Bu ülkeye güvenen, uzun vadede her zaman kazanmıştır"

2008 yılında yüzde 15 olan pazar paylarının bugün yüzde 27'lere kadar geldiğini, kendilerinin daha yüksekleri hedeflediklerini kaydeden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Koç topluluğu olarak rekabet gücümüzü artıracak, ülkemize katkı sağlayacak, fark yaratacak yatırımlarımızı böyle kısa vadeli dalgalanmalara bakarak, göz önünde bulundurarak değil, tamamen planlı ve uzun vadeli bir bakış açısıyla yani ülkenin geleceğine inanarak yapıyoruz. İyi ki de yapıyoruz. Çünkü bu ülkeye güvenen, uzun vadede her zaman kazanmıştır, kazanmaya da devam edecektir. Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve refahı, ülkemizin bölgesinde lider ve global ekonomide önemli bir oyuncu olmasında Koç topluluğu olarak bizim bir rolümüz varsa bizi en çok heyecanlandıran ve motive eden unsurlar bunlardır diye düşünüyoruz. Bu doğrultuda ülkemizin potansiyeline kavuşmasında ve Türkiye'nin uzun vadeli hedef ve hayallerinde bizim de bir katkımızın, sorumluluğumuzun olması bizleri ayrıca gururlandırıyor, şevk veriyor, sevindiriyor."

Konuşmaların ardından Koç, Gizerler Yönetim Kurulu Başkanı Recai Gizer'e "bereket kasesi" olarak adlandırılan üzeri işlemeli cam kase hediye etti. Recai Gizer de Koç'a, atölyedeki ustalar tarafından küçük motor parçalarının birleştirilmesiyle oluşturulmuş firmanın "Koç" amblemini hediye etti.

Ford Trucks’ın Türkiye çapındaki 27. tesisi olan bayi, müşterilerine satış, servis, yedek parça ve ikinci el hizmetlerini aynı çatı altında verecek 4S tesisi olma özelliği taşıyor.

Törene Vali Yardımcısı Ahmet Beyoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile davetliler katıldı.