GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Giresun serbest piyasasında 50 randıman fındığın kilogramının 11,50 liradan sezonu açtığını söyledi.

Karan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ağustos'ta hasadına başlanılan yeni mahsul fındığın, bugünden itibaren pazara getirilmeye başlandığını belirtti.

Cumartesi günü itibarıyla 2015 ürünü fındığının piyasada 11 liradan sezonu kapattığını ifade eden Karan, "Bugün itibarıyla da serbest piyasada yeni sezon resmen başladı. Giresun serbest piyasasında 50 randıman fındığın kilogramı 11,50 liradan sezonu açtı." dedi.

Karan, rekolte azlığı nedeniyle 2016 ürününün değerinin artacağını savunarak, serbest piyasada fındık fiyatını ise çiftçinin izleyeceği politika ve tavrının belirleyeceğini kaydetti.

Emeklerinin karşılığını almak isteyen çiftçilere ürünlerine sahip çıkmaları çağrısında bulunan Karan, şöyle devam etti:

"Fındığın yüzde 50'si ağustos, eylül ve ekim ayı ortasına kadar olan süreçte pazara inmekte. Fazla miktarda inen fındığın fiyatı da haliyle düşük olmakta. Bu yıl rekolte de oldukça düşük. O nedenle fındığın kıymeti daha da artacak. Serbest piyasada oluşacak fiyatı tamamen üreticinin izleyeceği politika ve tavrı belirleyecek. Üreticilerimiz pazara fındık indirmez ve sahip çıkarsa fiyat istedikleri seviyelere çıkabilir. Kesinlikle emanete fındık vermesinler. Eğer pazara ihtiyaçları kadar fındık indirirlerse fiyat hızla yükselecektir. Bunda da kendileri karlı çıkacaktır."

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu ise üreticilerin pazara fındık indirmeden önce aklındaki fiyata göre hareket etmelerini isteyerek, "Bugün bahçeye girerek hasadı sürdüren üreticilerimizin aklında mutlaka bir rakam var. Bu fiyata yaklaştığında ya da geçtiğinde kendi düşünceleri doğrultusunda hareket etmeliler. Burada fiyat şu olur, bu olur tartışmalarından daha önemli olan üreticimizin aklındaki fiyat. Dediğim gibi üreticimiz kendi düşüncesindeki fiyata göre yol izlemeli." ifadelerini kullandı.