GİRESUN (AA) - Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, bu yıl tahmini bal rekoltesi beklentilerinin 200 ton civarında olduğunu belirterek, "Giresun'un kestane balı rekoltesinin bin 500 ton olduğunu göz önüne aldığımızda 2016 ürününde yüzde 80 kayıp söz konusu." dedi.

Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temmuz ayı ortalarında başlayan kestane balı hasat döneminin devam ettiğini söyledi.

Geçen yıl olduğu gibi bu sezon da bal rekoltesinin kötü hava koşullarından olumsuz etkilendiğini ifade eden Elevli, "Bölgede mayıs ve haziran aylarının büyük kısmı yağışlı geçti. Olumsuz hava koşulları nedeniyle arılarımız istenilen verimde polen toplayamadı. Bu durum da yeni sezon rekoltesinde ciddi kayba neden oldu." diye konuştu.

Elevli, bu yıl bal rekoltesi beklentilerinin 200 ton olduğunu dile getirerek, Giresun'un kestane balı rekoltesinin bin 500 ton olduğu göz önüne alındığında yüzde 80 civarında bir kayıp beklediklerini ifade etti.

- Kilogramı 100 liradan satışa sunulacak

Yeni mahsul kestane balının kilogramının 100 liradan satışa sunulmasını beklediklerini, rekolte azlığı nedeniyle fiyatların daha da yükselebileceğini belirten Elevli, şunları kaydetti:

"Geçen yıl da olumsuz hava koşulları kestane balı rekoltesinde neredeyse yüzde 100 kayba neden olmuştu. Bu yıl durum çok kötü değil. Arısına iyi bakan yetiştiriciler az da olsa bal aldı. Piyasada bir miktar da yöre balı yer alacak. Halen hasat sürüyor. Bir kaç güne yeni ürün pazara iner. Yeni mahsul kestane balının kilogram fiyatının 100 lira olacağı yönünde beklentimiz var."