Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı’nın geçtiğimiz hafta TMO’nun sattığı 2008 ürünü nedeniyle fındık sanayici ve ihracatçısına yönelik yaptığı iddia ve suçlamalara Karadeniz İhracatçı Birliği’nden sert tepki geldi.
Akbaşlı’nın “Birileri Çıkıp Bu Durumu Açıklasın” “Eski Fındığın İhracına Tepki” “83.000 ton 2008 Mahsulü Fındık nereye Gitti” gibi başlıklarla basında yer alan açıklamasında gerçekler ters yüz edildiği ileri sürülerek şu görüşlere yer verildi:

“Öncelikle şu hususların bilinmesinde fayda görülmektedir. 2006 yılında fındık alımı ile görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından en son 2008 ürünü fındık alımı gerçekleştirilmiş olup, TMO üçüncü alım yılında edindiği tecrübelerin de ışığında 2008 ürünü için açıkladığı alım şartlarına uymayan fındıkları kesinlikle almamış,  bu nedenle de hatırlanacağı üzere üreticiler TMO alım kriterlerine uymasını sağlamak amacıyla aralık ayında dahi fındık kurutmuşlardır. Ayrıca TMO tarafından alınan en iyi kalitedeki bu fındıklar yine TMO tarafından yaptırılan yeni depolarda muhafaza edildiğinden fındık tarihindeki en sağlıklı stok olduğunu söylemek de mümkün bulunmaktadır.

“83.000 ton 2008 Mahsulü Fındık nereye Gitti” sorusuna cevaben, “TMO’nun 4-5.- TL aralığındaki fiyatlarla aldığı bu fındıklar 1.1 TL fiyatla yağlığa gitmemiştir diyebildiğimiz için aslında çok sevinçliyiz. Ama karşımızda ürününü değerlendirdiği için Türk fındık sanayici/ihracatçısını akla hayale gelmeyecek argümanlarla suçlamaya çalışan bir zihniyet olduğu için de bir o kadar üzüntülüyüz”.

-Türk Sanayicisini uluslararası standartlara uygun üretim yapıyor..

Türk fındık sanayici/ihracatçısı ihraç ettiği fındıkları ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak imal etmekte, bunu sağlamak için ileri teknoloji ile donattığı laboratuarlarında her fındık partisine ulusal TSE standartları ile uluslararası BM/AEK standartlarının gerektirdiği analizleri yapmakta, uluslararası dolaşım belgeleri ve uluslararası geçerliliği bulunan kalite belgelerini tedarik etmekte, alıcı ülkelerin kendi gümrük kapılarında yaptığı fiziki ve analiz esaslı her türlü kontrolden geçebilecek kalitede üretim yapmakta, en önemlisi alıcının talep ettiği spesifikasyonlara uygun mal üretme kabiliyet ve yeterliliğine sahip bulunmaktadır.
-Kaliteden tek şikayetçi ülke yok..

“Dünyada Türk fındığının kalitesinin anlatılıp, diğer taraftan da 4 yıllık fındığın ihraç edilmesi akıl işi değildir” şeklinde açıklama yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı öncelikle Türk fındık sanayici/ihracatçısının başarısına leke sürmeye çalışmanın akıl işi olup olmadığını sorgulamalı ve haddini bilmelidir. Bir malın alıcının talep ettiği kaliteye uygun olmaması nedeniyle geri gelmesinden maddi ve manevi anlamda ilk ve en büyük zararı görecek olan ihracatçının kendisidir. Bu bilinç ile hareket ederek “akıl işi” işler yapan Türk fındık sanayici/ihracatçısı uluslararası geçerliliği bulunan ISO ve diğer kalite belgelerine sahip olduğu ve kaliteye çok önem verdiğini alıcılarına kabul ettirdiği içindir ki 1980 yılında % 10 olan işlenmiş fındık ihracatının payını bugün % 50’lere, fındık ihraç edilen ülke sayısını 30’dan 103’e ve ihracat miktarını 100.000 tondan 280.000 ton iç seviyesine yükseltebilmiştir.

Hiçbir alıcı tarafından kaliteye yönelik bir serzeniş, şikayet yokken alıcıları tarafından kabul edilen malları kötülemek malın birinci sahibi pozisyonundaki üretici temsilcilerine ne kazandırmaktadır anlamak mümkün değil!…

Spekülatif beyanatlarla gündemde kalmaya çalışan Ziraat Odası Başkanından beklenilen, verimin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, cins bazında üretim planlaması, tarımsal ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, aflatoksin oluşmaması için alınmasına ihtiyaç duyulan önlemlerin layıkıyla ve önemsenerek hayata geçirilmesi gibi asli görevi olan konularda üreticilerin bilinçlendirilmesidir.”