Başbakan Binali Yıldırım, “İhracatta teminat miktarı yüzde 100 tamamen Eximbank tarafından karşılanacak” dedi. 
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde ekonomiye ilişkin tedbirleri açıkladı. İşsizlikte hafif bir kıpırdama olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını arttırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın da maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var aslında burada iki tane tedbir var bunları da sırayla açıklayacağız. İşbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programlarını daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda 2017’de eğitim programları, mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi olmak üzere özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımıza İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. İŞKUR bir program başlatıyor, daha önce toplum yararına çalışma programı vardı bu programı genişletiyoruz bir anlamda, bunu özel sektöre de yayıyoruz ve 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 yılı için iş temin edeceğiz. Bu işbaşı eğitim olabilir, meslek eğitim olabilir, girişimcilik eğitimi olabilir ve dolayısıyla gelecek yıllarda işgücüne, iş piyasasına hazır hale gelmesini sağlayacağız. Bu arada 500 bine ilave olarak 100 bin de yine toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz. Bunu tabi ağırlıklı olarak Doğu, Güneydoğu Bölgelerimizde teşkil edecek ama ihtiyaç olan yerlerde tabii ki buna da yer vereceğiz. Artı istihdam programı, öncelikli olarak katma değeri yüksek olan orta ve yüksek teknoloji sektörlerinde uygulanacak” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bu programın detaylarını şöyle aktardı:
“Özellikle mevcut istihdamın üzerine artı istihdam koyacak bütün işverenlerimize asgari ücretin yarısı kadar ki bir yüklenmeyi biz Bakanlık olarak veya İŞKUR olarak üstlenerek orada artı istihdama bir yıl süresinde yüzde 50, ikinci yıl süresince de yüzde 25’i kadar bir destek vermeyi planladık.”

KARŞILIKLAR KARARNAMESİ
Başbakan Yıldırım ise, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların, bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetkili ve imkan veren Karşılıklar Kararnamesi’ni kabul edip yayımladığını bildirerek, “Kredi yapılandırılmasına imkan vermek için Karşılıklar Kararnamesi ile burada bazı yükler üzerlerinden alınmış oluyor ve oradan elde edecekleri kaynağı da kredi yapılandırmasında kullanacaklar. Bu bağlamda özellikle KOBİ’lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. KOBİ tanımı da 40 milyon ve aşağısı diye düşünülüyordu bu kredilendirme yönünde. Şimdi kredilendirme yönünden KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık. 125 milyon altında bir yeniden yapılandırma söz konusu olacaksa bunlar KOBİ sınıfı olarak dikkate alınacak ve onun imkanlarından, avantajlarından yararlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, “Burada hem karşılıkların düşürülmesi yoluyla yeni kredi imkanları açılması söz konusu, ikincisi genel olarak bütün kredilerin yeniden yapılandırılması yoluyla BDDK tarafından bütün kredilerin yapılandırılması imkanının getirilmesi sağlanıyor. Dolayısıyla hem Karşılıklar Kararnamesi, ayırması gereken karşılık azaltılınca krediye verilecek para artıyor” açıklamasını yaptı.

EXİMBANK
İhracatın arttırılmasına yönelik de bir dizi önlemler alındığına vurgu yapan Başbakan Yıldırım, “2017 yılında ilave bir önceki yıla yaptığı ihracata ilave ihracat yaparsa o ayrıca desteklenecek. Bunu nasıl yapacağız? Eximbank’ın sermayesini arttırıyoruz. Eximbank’ın sermayesi de artmış olunca ihracat destekleri de otomatik olarak artıyor, mevcut durum da 3.7 milyar sermayesi var bunu daha da yükseğe çıkaracağız. İhtiyaç neyse o kadar yapılacak. Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısım da sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak. Bu faiz farkı da Exım’den karşılanmış olacak. Kredi Garanti Fonu, hazine tarafından sağlanacak olan fona kefalet sınırının önemli bir kısmı ihracatçıya yüzde 100 teminat verilecek. İhracatta teminat miktarı yüzde 100 tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. Eximbank tarafından kullandırılan kredilerde risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını ver kredileri de arttırmış olacağız. Bu da ayrıca yeni bir tedbir. Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek, ihracatımızın katma değerini arttırmak ve ihracatımızın miktarını arttırmak” şeklinde konuştu.
(İHA)